28 října 2019

Ořechovec

Rozpis těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g másla
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 2 vejce
  • 2 rovné lžičky sody
  • 2 lžíce mléka
Ořechová vrstva:
  • 300 g pokrájených vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 2 lžíce medu
Náplň:
  • 750 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • cca 5 lžic cukru
  • 250 g másla
Čokoládová poleva:
  • 150 g čokolády na vaření
  • 20 g másla
  • 2 lžíce oleje

Postup:
Do přesáté mouky dáme cukr, změklé máslo, vejce, med a sodu rozpuštěnou v mléce. Zaděláme těsto, rozdělíme na polovinu a rozválíme na pláty. Nejlépe se toto těsto rozválí na pečícím papíru. Velikost papíru si přizpůsobíme velikosti plechu - mám plech 30x37 cm. Pláty pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 12-15 minut. První plát propícháme vidličkou a upečeme. Na druhý plát si připravíme ořechovou vrstvu. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme med, cukr a uděláme světlý karamel. Po chvilce přidáme nasekané ořechy, prohřejeme a ihned naneseme na druhý plát. Vložíme do trouby a upečeme stejně jako plát první.
Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvaříme hustý pudink. Do rozšlehaného másla po částech vešleháme vychladlý pudink a můžeme ještě dochutit rumem. Krémem potřeme plát na kterém jsou ořechy a přiklopíme druhým plátem. V nádobě nad párou rozehřejeme čokoládu s máslem a olejem. Řezy polijeme čokoládovou polevou.
Řezy jsou podobné již uvedeným řezům Nebe na jazyku zde.
Inspirace z internetu - upraveno.




25 října 2019

Guláš z václavek

Rozpis:
  • miska kloboučků václavek (400-500 g)
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • hovězí vývar
  • paprika, kmín, sůl, pepř, majoránka
  • hladká mouka na zahuštění
Postup:
Čisté mladé kloboučky václavek pokrájíme, vložíme na cedník a spaříme vařící vodou. Na sádle osmahneme cibulku, přidáme česnek, papriku, kmín a krátce zarestujeme. Vložíme houby, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, dáme majoránku a vše dusíme do měkka. Pokud je potřeba, při vaření ještě podléváme. Ve studené vodě rozšleháme hladkou mouku, nalijeme do guláše a povaříme 5-10 minut. Guláš podáváme s knedlíky nebo chlebem.



08 října 2019

Šlehačková bublanina s rybízem

Rozpis:
  • 3 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru
  • 200 ml 30% šlehačky
  • 2 lžičky vanilkové esence (vanilkový cukr)
  • 3 lžičky vinného kamene (1 prášek do pečiva)
  • špetka soli
  • mražený nebo čerstvý rybíz
  • cukr se skořicí na posypání
  • máslo na vymazání formy
  • jemná strouhanka na vysypání formy
Postup:
Smícháme žloutky s cukrem, vanilkovou esenci, šlehačku, mouku s kypřícím práškem a nakonec sníh z bílků ušlehaných se špetkou soli. Vznilké těsto nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy o průměru 28 cm. Posypeme hustě rybízem a na povrchu cukrem se skořicí. Můžeme také vmíchat skořici do těsta. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170°cca a pečeme cca 30 minut. Upečený koláč po chvilce přendáme na mřížku vychladnout.



05 října 2019

Koláč s houbami

Rozpis těsto:
  • 180 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce studené vody
  • sůl
Náplň:
  • 1 středně velká cibule
  • 400 g hub
  • 2 lžíce oleje
  • citronový tymián
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • 100 ml 30% smetany
  • 100 ml husté zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • pepř, sůl
  • suché luštěniny na zatížení korpusu
  • mouka na vál a pečící papír
Postup:
Nejprve si podusíme houby. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme drobně pokrájené houby, podlijeme nepatrným množstvím vody, osolíme, opepříme, přidáme odrhnuté lístky tymiánu a cca 15 minut dusíme. Nakonec přidáme muškátový oříšek a necháme vychladnout.
Suroviny na korpus dáme do robotu nebo na vál a uhněteme těsto.Vyválíme z něj tenkou placku, kterou vyložíme formu o průměru 20-25 cm, vystříkanou olejem ve spreji. Dno propícháme vidličkou a přečnívající okraje odřízneme. Korpus necháme cca 5 minut odležet v lednici.
Na korpus položíme pečící papír a vsypeme luštěniny, aby dno korpusu zůstalo rovné. Pečeme při teplotě 180°C 20 minut ve spodní části trouby. Luštěniny opatrně vyjmeme pomocí pečícího papíru nebo lžící.
Na zapečený korpus urovnáme houbovou směs. Metličkou v míse vyšleháme žloutky, vejce a smetany, osolíme, opepříme a nalijeme na houbovou směs. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a dopečeme cca 20 minut do zlatova.



30 září 2019

Plněné perníčky

Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučky
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička Stupkovy směsi Voňavý perníček
  • 1 žloutek na potírání
  • hladká mouka na vyvalování těsta
Náplň:
  • 100 g másla
  • 200 g švestkových povidel
  • 100 g mletých ořechů
  • cukr moučka podle chuti
  • rum
Postup:
Na vál přesijeme mouku, přidáme ostatní ingredience a zaděláme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v ledničce cca hodinu odpočinout. Z těsta vyválíme plát 2-3 mm silný a formičkou vykrajujeme tvary. Přendaváme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C cca 10 minut. Po upečení ještě horké je potíráme rozšlehaným žloutkem.
Na náplň si vyšleháme změklé máslo s povidly, přidáme mleté ořechy, podle chuti cukr a rum. Po vychladnutí perníčky naplníme a můžeme i dozdobit.




27 září 2019

Bílkové ořechové řezy

Rozpis:
  • 180 g bílků
  • 150 g cukru krupice

  • 80 g strouhaných ořechů
  • 60 g polohrubé mouky
  • 30 g škrobu
  • 50 g vlažného másla
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva ( nebo vinný kámen)
Krém:
  • 250 g másla
  • 3/4 plechovky svařeného salka
  • 100 g mletých ořechů
Postup:
Bílky ušleháme se solí do polotuha, přidáme cukr a ušleháme dotuha. Robot přepneme na pomalé otáčky a přišleháme přesátou mouku smíchanou se škrobem a práškem do pečiva. Nakonec přidáme ořechy, tekuté vlažné máslo a citronovou kůru. Těsto rozetřeme na plech (30x37 cm) s pečícím papírem postříkaným olejem ve spreji. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 10 minut. Po upečení plát s papírem přetáhneme na mřížku vychladnout.
Na krém ušleháme změklé máslo a přišleháme svařené salko. Do krému můžeme přidat také mleté ořechy. Vychladlý plát překrojíme na polovinu, potřeme krémem (část si necháme na dozdobení) a přikryjeme druhou polovinou plátu. Naznačíme jednotlivé porce, dozdobíme a po zatuhnutí nakrájíme.



23 září 2019

Krkovice na rozmarýnu

Rozpis:
  • 1 kg vepřové krkovice
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká cibule
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1/4 menšího celeru
  • 3 větší rajčata
  • posekaný rozmarýn
  • 3 malé kuličky nového koření
  • 5 pepřů, sůl
Postup:
Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme. Osolíme, vložíme do pekáčku a posypeme rozmarýnem. Dáme osolenou krkovici, přidáme kuličky pepře a nového koření. Nepatrně podlijeme, přiklopíme pokličkou, pečeme při 150°C do změknutí masa a podle potřeby poléváme výpekem. Potom teplotu zvýšíme na 200°C a pečeme do zezlátnutí. Maso vyjmeme, výpek zredukujeme, vyjmeme kuličky koření a výpek propasírujeme přes síto. Podáváme třeba s bramborovými noky.




Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...