28 října 2019

Ořechovec

Rozpis těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g másla
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 2 vejce
  • 2 rovné lžičky sody
  • 2 lžíce mléka
Ořechová vrstva:
  • 300 g pokrájených vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 2 lžíce medu
Náplň:
  • 750 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • cca 5 lžic cukru
  • 250 g másla
Čokoládová poleva:
  • 150 g čokolády na vaření
  • 20 g másla
  • 2 lžíce oleje

Postup:
Do přesáté mouky dáme cukr, změklé máslo, vejce, med a sodu rozpuštěnou v mléce. Zaděláme těsto, rozdělíme na polovinu a rozválíme na pláty. Nejlépe se toto těsto rozválí na pečícím papíru. Velikost papíru si přizpůsobíme velikosti plechu - mám plech 30x37 cm. Pláty pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 12-15 minut. První plát propícháme vidličkou a upečeme. Na druhý plát si připravíme ořechovou vrstvu. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme med, cukr a uděláme světlý karamel. Po chvilce přidáme nasekané ořechy, prohřejeme a ihned naneseme na druhý plát. Vložíme do trouby a upečeme stejně jako plát první.
Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvaříme hustý pudink. Do rozšlehaného másla po částech vešleháme vychladlý pudink a můžeme ještě dochutit rumem. Krémem potřeme plát na kterém jsou ořechy a přiklopíme druhým plátem. V nádobě nad párou rozehřejeme čokoládu s máslem a olejem. Řezy polijeme čokoládovou polevou.
Řezy jsou podobné již uvedeným řezům Nebe na jazyku zde.
Inspirace z internetu - upraveno.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Briošky s čokoládou

  Rozpis: 500 g hladké mouky 80 g cukru krupice 80 g másla 2 vejce 250 ml vlažného mléka 20 g droždí 3/4 lžičky soli 80 g Čokofloků žloutek ...