05 října 2019

Koláč s houbami

Rozpis těsto:
  • 180 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce studené vody
  • sůl
Náplň:
  • 1 středně velká cibule
  • 400 g hub
  • 2 lžíce oleje
  • citronový tymián
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • 100 ml 30% smetany
  • 100 ml husté zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • pepř, sůl
  • suché luštěniny na zatížení korpusu
  • mouka na vál a pečící papír
Postup:
Nejprve si podusíme houby. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme drobně pokrájené houby, podlijeme nepatrným množstvím vody, osolíme, opepříme, přidáme odrhnuté lístky tymiánu a cca 15 minut dusíme. Nakonec přidáme muškátový oříšek a necháme vychladnout.
Suroviny na korpus dáme do robotu nebo na vál a uhněteme těsto.Vyválíme z něj tenkou placku, kterou vyložíme formu o průměru 20-25 cm, vystříkanou olejem ve spreji. Dno propícháme vidličkou a přečnívající okraje odřízneme. Korpus necháme cca 5 minut odležet v lednici.
Na korpus položíme pečící papír a vsypeme luštěniny, aby dno korpusu zůstalo rovné. Pečeme při teplotě 180°C 20 minut ve spodní části trouby. Luštěniny opatrně vyjmeme pomocí pečícího papíru nebo lžící.
Na zapečený korpus urovnáme houbovou směs. Metličkou v míse vyšleháme žloutky, vejce a smetany, osolíme, opepříme a nalijeme na houbovou směs. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a dopečeme cca 20 minut do zlatova.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání