31 srpna 2011

Rychlý koláč

Rozpis:
  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1/3 kostky droždí
  • 1/3 prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • olej na vymazání plechu
  • tvarohová náplň ze 2 tvarohů
  • švestky
  • drobenka

Postup:
Do mísy nasypeme polohrubou mouku s práškem do pečiva a solí. Přidáme vejce, cukr, olej a ve vlažném mléce rozdrobené droždí. Vypracujeme těsto, rozválíme na plát, který přendáme na olejem vymazaný plech. Plát potřeme tvarohovou náplní a poklademe půlkami švestek. Navrch koláč posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 - 180°C.
Inspirace: Hrníčková kuchařka - upraveno.

28 srpna 2011

Mřížkový koláč

Rozpis:
  • 450 g hladké mouky
  • 300 g hery
  • 150 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • citronová kůra
pikantní marmeláda na potření

Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme nelepivé těsto a necháme v chladničce cca hodinku odpočinout. Ze ztuhlého těsta oddělíme 2/3, které rozválíme na plech s pečícím papírem. Tento plát potřeme marmeládou ( višně, rybíz a pod.). Z poslední třetiny těsta vyválíme plát, ze kterého nakrájíme pruhy a z nich vytvoříme mřížku. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C.

Vepřová krkovice v majonézovém kabátě

Rozpis:
  • 4 libové plátky krkovice
  • 2 velké cibule
  • 1 sklenice majonézy
  • 200 g strouhané goudy
  • sůl, pepř, majoránka, mletý kmín
Postup:
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, posypeme pepřem, majoránkou a kmínem. Vložíme do kastrolu, zasypeme cibulí nakrájenou na tenká půlkolečka, potřeme cca 3 cm vrstvou majonézy a hustě posypeme strouhaným sýrem. Podlijeme troškou vody a kastrol přiklopíme poklicí. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme. Maso je asi za hodinku měkké, potom odkryjeme poklici a necháme chvilku zezlátnout sýr. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Inspirace: recepty-recepty.cz


27 srpna 2011

Švestková povidla z trouby



Rozpis:
  • 5 kg švestek
Postup:
Omyté, okapané švestky vypeckujeme a umeleme na masovém mlýnku. Rozemleté švestky přendáme na dva pekáče a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Po rozpečení přepneme troubu na teplotu cca 100°C a za občasného promíchání necháme povidla vypékat do požadované hustoty. Horké přendáme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem nahoru. Pokud se víčko nepřichytí, zavařujeme 20 minut při 80°C. Povidla můžeme dát do skleniček vychladlá a zavařit. Do povidel nedávám cukr ani žádné koření, dochucuji je až při použití.




26 srpna 2011

Kuřecí nudličky na kari

Rozpis:
  • 500 g kuřecích prsíček
  • 2 tavené sýry ( 200 g )
  • hrst pokrájeného pórku
  • 1 menší červená paprika
  • 250 ml smetany na vaření
  • cca 3 lžičky kari koření
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
Postup:
Na horkém oleji orestujeme kuřecí prsíčka nakrájená na nudličky. Pórek a papriku pokrájíme, přidáme k orestovanému masu a posypeme kari kořením. Po mírném zarestování zalijeme cca 150 ml vody a chvilku podusíme. Vložíme sýry, zalijeme smetanou a necháme rozvařit sýry a tím se nám zahustí sosík. V případě potřeby dosolíme. Podáváme s těstovinami nebo rýží.

24 srpna 2011

Ostružinové řezy

Rozpis piškot:
  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice

  • 200 g polohrubé mouky
  • 5 lžic vody
  • 5 lžic oleje
  • 1/2 prášku do pečiva
Náplň:
  • 1 l ostružin
  • 300 ml vody
  • 3 vanilkové pudinky
  • 5 - 8 lžic cukru
Krém:
  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 400 ml zakysané smetany
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 želatinový ztužovač za studena
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr cca 5 lžic
Postup:
Vyšleháme vejce s cukrem do pěny a postupně přišleháme vodu. Nakonec vmícháme mouku a olej. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný hluboký plech. Upečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Ostružiny vsypeme do kastrolu, přidáme cukr podle chuti, zalijeme polovinou vody a malou chvilku povaříme. Pudinkové prášky rozmícháme v druhé polovině vody, nalijeme do ostružin a povaříme. Ovocný pudink ihned natřeme na vychladlý piškot, urovnáme a mírně pocukrujeme, aby se nevytvořil škraloup. Smícháme tvarohy, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a podle chuti osladíme. Vmícháme ušlehanou šlehačku a nakonec želatinový ztužovač podle návodu na sáčku. Krém natřeme na vychladlou pudinkovou náplň, postrouháme čokoládou a dozdobíme např. ostružinami.

23 srpna 2011

Kečup

Rozpis:
  • 2 kg rajčat
  • 125 ml octa
  • 250 g cibule
  • 250 g jablek
  • 1 lžíce soli
  • 170 - 200 g cukru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 3 feferony
Postup:
Dobře vyzrálá rajčata omyjeme, necháme okapat, nakrájíme a vložíme do kastrolu. Přidáme pokrájená jablka zbavená jadřinců a pokrájenou oloupanou cibuli. Zalijeme octem a rozvaříme za občasného míchání. Snažíme se co nejvíce vyvařit šťávu. Rozvařené ingredience rozmixujeme a přepasírujeme přes hustý plastový cedník. Přepasírovanou směs vložíme do vymytého kastrolu a povaříme do požadované hustoty. Přidáme sůl, cukr a koření. Ještě chvíli povaříme, nalijeme do skleniček a uzavřeme víčky. Plníme horké do skleniček, uzavřeme víčkem a obrátíme nebo zavařujeme při teplotě 80°C cca 15 minut. Pokud chceme kečup jemný, vynecháme feferonky.





Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...