26 června 2011

Řezy pro mlsné jazýčky

Rozpis:
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
Krém pudinkový:
  • 700 g jahodového oslazeného protlaku
  • 200 ml vody
  • 2 jahodové pudinky
Krém jogurtový:
  • 500 ml bílého jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • 300 ml šlehačky
  • 100 g moučkového cukru
  • 9 plátků želatiny
Postup:
Ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny a vmícháme polohrubou mouku. Těsto rozetřeme na hluboký plech, vymazaný a vysypaný přesátou strouhankou. Upečeme v troubě vyhřáté na cca 190°C. Rozmixované, oslazené jahody (může být i rozmražený jahodový protlak) dáme do kastrolu, přilijeme vodu, přidáme a dobře rozmícháme jahodové pudinky. Uvaříme hustý pudink, ještě horký rozetřeme na vychladlý piškot.
Připravíme si želatinu podle návodu. Smícháme bílý jogurt, zakysanku, cukr a ušlehanou smetanu. Namočenou želatinu zahřejeme na plotýnce do rozpuštění, nesmí se vařit. Do rozpuštěné želatiny vmícháme trochu krému a ihned zamícháme do zbývajícího krému. Krém rozetřeme na vychladlý pudinkový krém a vložíme do chladničky na 1 - 2 hodiny ztuhnout. Krájíme a zdobíme podle fantazie.

Kuřecí prsíčka v marinádě


Rozpis:
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce olivového oleje feferonového
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce koření Medvědí česnek
  • 2 lžíce solamylu
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 kg kuřecích prsních řízků
Postup:
Z uvedených ingrediencí metličkou vyšleháme marinádu. Olivový feferonový olej můžeme nahradit feferonkou nebo Chilli omáčkou. Omyté, pouze mírně naklepané silnější plátky kuřecích prsou naložíme do marinády a necháme do druhého dne proležet. Grilujeme zvolna na mřížce.
Podáváme se zeleninou, chlebem nebo pečivem.

Celozrnné dalamánky


Rozpis:

  • 250 g žitné mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g zrníček
  • 400 ml vlažné vody
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
Postup:
Nejprve si uděláme kvásek z části vody, droždí a lžičky cukru. Promícháme mouky, zrníčka ( ovesné vločky, slunečnicová, lněná a sezamová semímka) kmín a sůl. Přidáme kvásek, dolijeme zbytek vody a zaděláme těsto. Dobře vypracované necháme vykynout. Potom těsto přendáme na vál a rozdělíme na 14 dílků, ze kterých uděláme tenké bochánky. Přesuneme na dva plechy s pečícím papírem a necháme cca 20 minut nakynout na teplém místě. Před vložením do trouby potřeme dalamánky mírně slanou vodou. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 190°C 15 - 20 minut. Po upečení opět potřeme slanou vodou a necháme vychladnout na mřížce.

19 června 2011

Smajlíci


Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g hery
  • 120 g cukru moučky
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • marmeláda na slepování
Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme nelepivé těsto, které necháme do druhého dne v chladničce ztuhnout. Na pomoučněném vále těsto postupně vyválíme cca 3 mm silný plát a vykrajujeme kolečka o průměru 8 cm, přendáme na plech s pečícím papírem a polovině koleček vykrojíme oči a pusu. Upečeme a zchladlé slepujeme plné a vykrojené kolečko marmeládou k sobě. Necháme 1 - 2 dny rozležet.


18 června 2011

Kakaová roláda bez mouky

Rozpis:
  • 6 vajec
  • 70 g cukru moučky
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 300 ml šlehačky 40% na plnění
Postup:
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny a vmícháme přesáté kakao. Opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs rozetřeme na plech s pečícím papírem a v troubě vyhřáté na 200°C pečeme 5 - 10 minut. Roládu překlopíme i s papírem na druhý plech s čistou utěrkou. Po chvíli papír odlepíme, roládu srolujeme i s utěrkou a necháme vychladnout. Vychladlou roládu plníme ušlehanou šlehačkou a můžeme i dozdobit. Chladíme 1 - 2 hodiny v ledničce.
Inspirace: toprecepty.cz



Knedlíčky z míchaných vajec


Rozpis:
  • 30 g másla
  • 1 menší cibule
  • 4 vejce
  • 1 rohlík
  • strouhanka
  • mléko
  • petrželka, sůl
Postup:
Na másle podusíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme 3 vejce, osolíme a umícháme hustou směs. Přidáme na kostičky nakrájený v mléce namočený rohlík, syrové vejce, pokrájenou petrželku a podle potřeby zahustíme strouhankou. Uděláme malé knedlíčky (vařením nabydou), zavaříme do vroucí polévky a cca 5 minut povaříme.
Inspirace: Ajina kuchařka

17 června 2011

Buchta Himaláje

Rozpis:
  • 350 g hladké mouky
  • 200g cukru krupice
  • 120 g oleje
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
Náplň:
  • 2 kostky tvarohu
  • 150 g cukru moučky
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 vejce
  • cca 250 ml mléka
Postup:
Nejprve si připravíme náplň. Ušleháme cukr s vejci, přidáme tvaroh, pudinkový prášek a podle hustoty baleného tvarohu přidáme 200 - 250 ml mléka. Na těsto ušleháme vejce s cukrem a zamícháme ostatní ingredience. Asi 3/5 těsta vlijeme na vymazaný a vysypaný hluboký plech, dáme tvarohovou náplň a nakonec zbytek těsta. Pro obměnu můžeme tvaroh poklást ovocem. Pečeme při 180 - 190°C cca 40 minut.

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...