23 dubna 2016

Tvarohové řezy s piškotovým vrškem

Rozpis tmavé těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 1 - 2 lžíce kakaa
Piškotové těsto:
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • ze 4 bílků sníh
Tvarohová náplň:
  • 750 g tvarohu v kostce
  • 100 g cukru
  • ze 2 bílků sníh
  • velká sklenice švestkového kompotu bez pecek
  • mouka na vyválení těsta
Postup:
Na vál prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, žloutky, cukry, citronovou kůru a kakao. Zaděláme hladké těsto a na pomoučněném vále vyválíme plát. Pomocí válečku ho přeneseme na vymazaný hluboký plech a nepatrně zvýšíme okraje.
Plát potřeme oslazeným tvarohem, do kterého jsme přidali sníh ze dvou bílků, které nám zbyly při zadělávání tmavého těsta.
Poklademe okapanými švestkami pokrájenými na menší kousky. Navrch rozetřeme těsto, které jsme si předem připravili ušleháním žloutků s cukrem, přidáním mouky a sněhu ze 4 bílků.
Vložíme do trouby vyhřáté na cca 165°C a pečeme asi 40 minut.




20 dubna 2016

Vaječné krokety

Rozpis:
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • sůl, mletý bílý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 4 vejce vařená natvrdo
  • 4 lžíce strouhaného sýra
  • hrst sekané petrželky
Na obalování:
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • 2 vejce
  • olej na smažení
Postup:
Z oleje a hladké mouky uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání přilejeme mléko a povaříme 4 - 5 minut. Hustý bešamel dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a necháme vychladnout. Vejce oloupeme, nasekáme nadrobno a vložíme do mísy. Přidáme strouhaný sýr, bešamel, petržel a vše dobře promícháme. Vytvoříme válečky, obalíme v mouce, rozšlehaných osolených vejcích a strouhance. Potom krokety obalíme ve vejcích a strouhance ještě jednou. V rozehřátém oleji osmažíme ze všech stran dozlatova. Podáváme s různě upravenými bramborami nebo pouze se zeleninou.





17 dubna 2016

Dvoubarevná bábovka s brusinkami

Rozpis:
  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml šlehačky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 - 3 lžíce sušených pokrájených brusinek
  • gelová potravinářská barva
Postup:
V míse vyšleháme vejce s cukry elektrickým šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Postupně na nejnižším stupni zašleháme smetanu a mouku přesátou s kypřícím práškem. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a jemnou strouhankou vysypané formy. Druhou polovinu obarvíme gelovou barvou a přimícháme brusinky. Nalijeme do formy a pomocí vidličky zapracujeme do světlého těsta tak, abychom vytvořili mramorování. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme cca 50 minut. Po upečení necháme bábovku vychladnout na mřížce.
Inspirace: Recepty Dr.Oetker




10 dubna 2016

Míša dort s višněmi

Rozpis:
  • 200 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 75 ml oleje
  • 250 ml hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
Krém:
  • 350 g měkkého tvarohu
  • 350 g šlehačky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 g plátkové želatiny
Poleva:
  • 200 g čokolády na vaření
  • 130 g smetany ke šlehání
  • malý višňový kompot bez pecek
Postup:
Z bílků a soli ušleháme pevný sníh a postupně přišleháme cukry, potom žloutky jeden po druhém a nakonec po lžících i olej. Do našlehané hmoty opatrně vmícháme stěrkou mouku prosátou s kakaem a práškem do pečiva.
Na dno formy o průměru 28 cm dáme pečící papír a boky postříkáme olejem ve spreji. Formu můžeme také vymazat a vysypat přesátou jemnou strouhankou. Do ní vlijeme těsto a povrch uhladíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 - 165°C cca 35 minut. Po upečení korpus necháme na mřížce vychladnout a 2x příčně prořízneme.
Na krém vyšleháme tvaroh se smetanou (2 lžíce smetany si dáme stranou) a s cukry na pevný krém. Želatinu předem namočenou v trošce vody vyždímáme a rozpustíme ve smetaně odložené stranou. Želatinu zahřejeme do rozpuštění, ale nesmí se vařit. Do ní vmícháme asi 2 lžíce krému a vše vmícháme do zbylého krému - pracujeme rychle.
Do obruče formy vložíme spodní díl korpusu, potřeme polovinou krému, dáme okapané višně, položíme druhý díl, opět ho potřeme krémem a nakonec přiklopíme třetím dílem. Vložíme do chladničky zatuhnout.
Smetanu s čokoládou si vložíme do misky a nad vodní párou za stálého míchání rozpustíme. Dort vyjmeme z ledničky, odstraníme obruč, potřeme polevou a můžeme i dozdobit.
Inspirace z internetu - upraveno.





09 dubna 2016

Pasta z medvědího česneku

Rozpis:
  • 100 g listů medvědího česneku
  • 100 g oleje
  • 10 g soli
Postup:
Česnekové listy omyjeme a osušíme. Vložíme je do mixéru, přidáme sůl, zalijeme olejem (dala jsem řepkový) a rozmixujeme do hladka. Pastu přendáme do skleniček, uzavřeme víčkem a uložíme do chladničky. Používáme do pomazánek, na maso při pečení nebo grilování a pod. Pasta v chladnu vydrží nejméně rok.




08 dubna 2016

Slaný závin

Rozpis:
  • 500 g listového těsta
  • 150 g strouhané goudy
  • 200 g šunkového salámu
  • 3 vejce
  • 170 g sterilovaných žampionů (plechovka 290g)
  • 1 malá červená paprika
  • 2 lžíce lístků citronového tymiánu
  • pepř, sůl
  • hladká mouka na vyvalování
  • na posypání sezam nebo jiná semínka
Postup:
Do misky vložíme drobně pokrájený salám, žampiony, papriku, strouhaný sýr, 2a1/2 vejce (polovinu si necháme na potření) a lístky citronového tymiánu. Podle chuti opepříme, dosolíme a dobře promícháme.
Těsto rozdělíme na dva díly, z každého vyválíme plát a potřeme náplní. Pláty zavineme, přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 - 200°C cca 20 minut.




Bylinkové máslo z medvědího česneku

Rozpis:
  • 250 g změklého másla
  • 100 g listů medvědího česneku
  • cca lžička soli - podle chuti
Postup:
Oprané a osušené listy medvědího česneku nasekáme v nožovém mixéru, přidáme změklé máslo a mixujeme, pokud nám nevznikne zelené máslo. Podle chuti dosolíme a promícháme. Pomocí potravinové fólie uděláme z másla váleček a necháme zatuhnout v lednici. Po zatuhnutí nakrájíme na kolečka a vložíme je v sáčku do mrazáku. Máslo lze nechat také kratší dobu v ledničce. Můžeme použít na topinky, bagety, při grilovaní nebo dušení masa a podobně.
Inspirace z internetu.

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...