10 dubna 2016

Míša dort s višněmi

Rozpis:
  • 200 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 75 ml oleje
  • 250 ml hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
Krém:
  • 350 g měkkého tvarohu
  • 350 g šlehačky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 g plátkové želatiny
Poleva:
  • 200 g čokolády na vaření
  • 130 g smetany ke šlehání
  • malý višňový kompot bez pecek
Postup:
Z bílků a soli ušleháme pevný sníh a postupně přišleháme cukry, potom žloutky jeden po druhém a nakonec po lžících i olej. Do našlehané hmoty opatrně vmícháme stěrkou mouku prosátou s kakaem a práškem do pečiva.
Na dno formy o průměru 28 cm dáme pečící papír a boky postříkáme olejem ve spreji. Formu můžeme také vymazat a vysypat přesátou jemnou strouhankou. Do ní vlijeme těsto a povrch uhladíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 - 165°C cca 35 minut. Po upečení korpus necháme na mřížce vychladnout a 2x příčně prořízneme.
Na krém vyšleháme tvaroh se smetanou (2 lžíce smetany si dáme stranou) a s cukry na pevný krém. Želatinu předem namočenou v trošce vody vyždímáme a rozpustíme ve smetaně odložené stranou. Želatinu zahřejeme do rozpuštění, ale nesmí se vařit. Do ní vmícháme asi 2 lžíce krému a vše vmícháme do zbylého krému - pracujeme rychle.
Do obruče formy vložíme spodní díl korpusu, potřeme polovinou krému, dáme okapané višně, položíme druhý díl, opět ho potřeme krémem a nakonec přiklopíme třetím dílem. Vložíme do chladničky zatuhnout.
Smetanu s čokoládou si vložíme do misky a nad vodní párou za stálého míchání rozpustíme. Dort vyjmeme z ledničky, odstraníme obruč, potřeme polevou a můžeme i dozdobit.
Inspirace z internetu - upraveno.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...