Rozpis:
- 200 g cukru krupice
- 6 vajec
- 75 ml oleje
- 250 ml hladké mouky
- 50 g kakaa
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Krém:
- 350 g měkkého tvarohu
- 350 g šlehačky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 10 g plátkové želatiny
Poleva:
- 200 g čokolády na vaření
- 130 g smetany ke šlehání
- malý višňový kompot bez pecek
Postup:
Z bílků a soli ušleháme pevný sníh a postupně přišleháme cukry, potom žloutky jeden po druhém a nakonec po lžících i olej. Do našlehané hmoty opatrně vmícháme stěrkou mouku prosátou s kakaem a práškem do pečiva.
Na dno formy o průměru 28 cm dáme pečící papír a boky postříkáme olejem ve spreji. Formu můžeme také vymazat a vysypat přesátou jemnou strouhankou. Do ní vlijeme těsto a povrch uhladíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 - 165°C cca 35 minut. Po upečení korpus necháme na mřížce vychladnout a 2x příčně prořízneme.
Na krém vyšleháme tvaroh se smetanou (2 lžíce smetany si dáme stranou) a s cukry na pevný krém. Želatinu předem namočenou v trošce vody vyždímáme a rozpustíme ve smetaně odložené stranou. Želatinu zahřejeme do rozpuštění, ale nesmí se vařit. Do ní vmícháme asi 2 lžíce krému a vše vmícháme do zbylého krému - pracujeme rychle.
Do obruče formy vložíme spodní díl korpusu, potřeme polovinou krému, dáme okapané višně, položíme druhý díl, opět ho potřeme krémem a nakonec přiklopíme třetím dílem. Vložíme do chladničky zatuhnout.
Smetanu s čokoládou si vložíme do misky a nad vodní párou za stálého míchání rozpustíme. Dort vyjmeme z ledničky, odstraníme obruč, potřeme polevou a můžeme i dozdobit.
Inspirace z internetu - upraveno.
Žádné komentáře:
Okomentovat