05 září 2010

Sterilované lečo


Rozpis:
  • 4 kg paprik
  • 2 kg rajčat (oloupaných a upravených)
  • 1 kg cibule
  • 250 ml oleje
  • sůl

Postup:
Papriky omyjeme, zbavíme semeníků a nakrájíme. Rajčata omyjeme, na chvilku ponoříme do vařící vody, oloupeme, překrojíme, zbavíme semeníků i přebytečné šťávy a také je nakrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky. Do kastrolu nalijeme olej a orestujeme cibuli. Přidáme papriky a podusíme je s cibulí.
Papriky nepodléváme, na začátku restování stále mícháme a papriky si pustí šťávu. Po 10 - 15 minutách přidáme rajčata, osolíme, dobře promícháme a plníme do sklenic. Pokud máme rajčata méně tuhá, část přebytečné šťávy odebereme do sklenice a zavaříme spolu s lečem. Šťávu potom použiji při pečení masa na leču na podlití. Také zbylou šťávu nevyléváme a zavaříme. Použijeme ji třeba při přípravě rajské omáčky. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 80 - 85°C cca 20 minut.
Takto konzervované lečo používáme po přidání uzeniny a vajec jako klasické, při pečení lazaní, pizzy, různé úpravy masa a podobně.

Sterilovaná rajčata

Pokud rajčata zrají a máme jich na zahrádce přebytek, můžeme je
zavařit ve vlastní šťávě. Jsou výbornou surovinou na rajskou a podobně.

Postup:
Přezrálá rajčata omyjeme a podle velikosti nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny. Natlačíme je do skleniček a uzavřeme víčkem.
Sterilujeme cca 20 minut při teplotě 80 - 90°C.

04 září 2010

Květákový mozeček


Rozpis:
Květákový mozeček
  • květák (cca 600g)
  • cibule
  • máslo
  • 5 - 6 vajec
  • sůl, bílý pepř, kmín
Postup:
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do měkka. Potom ho pokrájíme nadrobno a přidáme do kastrolu k cibuli osmahnuté na másle. Krátce osmahneme, přidáme vejce a necháme je srazit. Osolíme, okořeníme a podáváme s bramborami a zeleninou. Kdo má rád uzeninu, může přidat salám nebo šunku.

Zeleninová směs


Rozpis:
  • mrkev
  • květák
  • paprika (nejméně 2 barvy)
  • okurky celé nebo řezy
  • malá cibulka nebo nakrájená cibule
  • kousek feferonky

Postup:
Mrkev předvaříme do poloměkka, ihned zchladíme studenou vodou a nakrájíme na kousky nebo kolečka. Květák také chvilku předvaříme, zchladíme a rozdělíme na menší růžičky. Pokud nemáme malé cibulky, nakrájíme menší cibule na kolečka nebo půlkolečka a také mírně povaříme a zchladíme. Okurky dáme celé nebo řezy. Papriku nakrájíme také na větší kousky a pro barevnost použijeme alespoň dvě barvy. Zeleninu vrstvíme do skleniček, snažíme se střídat barvy. Nalijeme nálev, sterilizujeme 20 minut při teplotě 80 - 85°C.

02 září 2010

Zelenina do salátu


Rozpis:
  • 1,50 kg mrkve
  • 1 kg okurek
  • 0,75 kg cibule
  • 0,75 kg celeru
  • kyselina citronová
Postup:
Oloupanou, omytou mrkev vložíme do hrnce s vařící vodou a uvaříme do poloměkka. Povařenou mrkev ihned zchladíme studenou vodou. Celer oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do vařící vody se lžičkou kyseliny citronové ( celer zůstane bílý). Povaříme také do poloměkka a ihned zchladíme. Nakrájíme na kostičky cibuli, okurky a povařenou mrkev. Okurky spotřebuji přerostlé. U větších vykrojím semeník. Nakrájenou zeleninu dáváme do velké mísy, dobře promícháme a plníme do sklenic. Zalijeme nálevem, zavíčkujeme a zaváříme 20 minut při teplotě 80 - 90°C.
Zeleninu používáme do bramborových a podobných salátů.

Nálev na okurky a zeleninu

Rozpis:
  • 1,5 l vody
  • 0,5 l octa 8%
  • 250 g cukru
  • 40 g soli
  • 12 pepřů
  •  4 nová koření
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 2 bobkové listy
Postup:
Všechny ingredience povaříme, necháme vychladnout a přecedíme.
Nálev je vhodný na okurky nebo zeleninovou směs.

29 srpna 2010

Kuře s masovou nádivkou


Rozpis:
Kuře s masovou nádivkou
  • 1 kuře
  • 500 g mletého masa
  • strouhanka (4 - 5 lžic)
  • cibule
  • 1 vejce
  • sůl, kmín
  • koření Adamova žebra
  • 1 hrst pažitky
  • 3 lžíce libečku
  • 3 lžíce petrželky

Postup:
Smícháme mleté maso, vejce, strouhanku, kmín, pikantní koření (použila jsem Adamova žebra), pokrájené bylinky a pokud je třeba ještě dosolíme. Omyté kuře nasolíme a naplníme masovou směsí. Naplněné kuře vložíme do pekáčku na nakrájené plátky cibule, posypeme kmínem, podlijeme vodou a dáme péci. Nejprve pečeme kuře přikryté pokličkou, asi po hodině odkryjeme a dopečeme dozlatava.Pokud zbyde náplň, dáme ji upéct cca půl hodiny před koncem pečení kuřete.

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...