10 dubna 2016

Míša dort s višněmi

Rozpis:
  • 200 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 75 ml oleje
  • 250 ml hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
Krém:
  • 350 g měkkého tvarohu
  • 350 g šlehačky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 g plátkové želatiny
Poleva:
  • 200 g čokolády na vaření
  • 130 g smetany ke šlehání
  • malý višňový kompot bez pecek
Postup:
Z bílků a soli ušleháme pevný sníh a postupně přišleháme cukry, potom žloutky jeden po druhém a nakonec po lžících i olej. Do našlehané hmoty opatrně vmícháme stěrkou mouku prosátou s kakaem a práškem do pečiva.
Na dno formy o průměru 28 cm dáme pečící papír a boky postříkáme olejem ve spreji. Formu můžeme také vymazat a vysypat přesátou jemnou strouhankou. Do ní vlijeme těsto a povrch uhladíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 - 165°C cca 35 minut. Po upečení korpus necháme na mřížce vychladnout a 2x příčně prořízneme.
Na krém vyšleháme tvaroh se smetanou (2 lžíce smetany si dáme stranou) a s cukry na pevný krém. Želatinu předem namočenou v trošce vody vyždímáme a rozpustíme ve smetaně odložené stranou. Želatinu zahřejeme do rozpuštění, ale nesmí se vařit. Do ní vmícháme asi 2 lžíce krému a vše vmícháme do zbylého krému - pracujeme rychle.
Do obruče formy vložíme spodní díl korpusu, potřeme polovinou krému, dáme okapané višně, položíme druhý díl, opět ho potřeme krémem a nakonec přiklopíme třetím dílem. Vložíme do chladničky zatuhnout.
Smetanu s čokoládou si vložíme do misky a nad vodní párou za stálého míchání rozpustíme. Dort vyjmeme z ledničky, odstraníme obruč, potřeme polevou a můžeme i dozdobit.
Inspirace z internetu - upraveno.





09 dubna 2016

Pasta z medvědího česneku

Rozpis:
  • 100 g listů medvědího česneku
  • 100 g oleje
  • 10 g soli
Postup:
Česnekové listy omyjeme a osušíme. Vložíme je do mixéru, přidáme sůl, zalijeme olejem (dala jsem řepkový) a rozmixujeme do hladka. Pastu přendáme do skleniček, uzavřeme víčkem a uložíme do chladničky. Používáme do pomazánek, na maso při pečení nebo grilování a pod. Pasta v chladnu vydrží nejméně rok.




08 dubna 2016

Slaný závin

Rozpis:
  • 500 g listového těsta
  • 150 g strouhané goudy
  • 200 g šunkového salámu
  • 3 vejce
  • 170 g sterilovaných žampionů (plechovka 290g)
  • 1 malá červená paprika
  • 2 lžíce lístků citronového tymiánu
  • pepř, sůl
  • hladká mouka na vyvalování
  • na posypání sezam nebo jiná semínka
Postup:
Do misky vložíme drobně pokrájený salám, žampiony, papriku, strouhaný sýr, 2a1/2 vejce (polovinu si necháme na potření) a lístky citronového tymiánu. Podle chuti opepříme, dosolíme a dobře promícháme.
Těsto rozdělíme na dva díly, z každého vyválíme plát a potřeme náplní. Pláty zavineme, přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 - 200°C cca 20 minut.




Bylinkové máslo z medvědího česneku

Rozpis:
  • 250 g změklého másla
  • 100 g listů medvědího česneku
  • cca lžička soli - podle chuti
Postup:
Oprané a osušené listy medvědího česneku nasekáme v nožovém mixéru, přidáme změklé máslo a mixujeme, pokud nám nevznikne zelené máslo. Podle chuti dosolíme a promícháme. Pomocí potravinové fólie uděláme z másla váleček a necháme zatuhnout v lednici. Po zatuhnutí nakrájíme na kolečka a vložíme je v sáčku do mrazáku. Máslo lze nechat také kratší dobu v ledničce. Můžeme použít na topinky, bagety, při grilovaní nebo dušení masa a podobně.
Inspirace z internetu.

06 dubna 2016

Závin tukový

Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 1 tuk Omega
  • 3 vejce
  • 3 lžíce octa
  • špetka soli
  • hladká mouka na vyvalování
  • strouhaná jablka cca 6 kusů
  • strouhané ořechy
  • rozinky
  • skořicový cukr
  • cukr moučka na posypání
Postup:
Do hladké mouky na vále nastrouháme tuk, přidáme vejce, ocet a sůl. Zaděláme těsto a vložíme do chladničky ztuhnout. Potom ho rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme plát. Posypeme strouhanými ořechy a jablky, rozinkami a skořicovým cukrem. Pláty zabalíme, přeložíme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 - 200°C a pečeme 25 - 30 minut. Podáváme pocukrovaný.




05 dubna 2016

Slaný závin se sýrem a šunkou

Rozpis:

  • 500 g listového těsta
  • 200 g taveného sýra
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 200 g šunky
  • 1/2 červené papriky
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 100 g strouhané goudy
  • pepř
  • hladká mouka na vyvalování
  • vejce na potření
  • sezam na posypání
Postup:
Listové těsto rozválíme, potřeme směsí taveného sýra, zakysanky, česneku a pepře. Přidáme drobně pokrájenou papriku, poklademe plátky šunky a posypeme sýrem. Plát zavineme, přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a dozdobíme sezamem. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 - 200°C a pečeme cca 20 minut. Podáváme teplý i studený.









01 dubna 2016

Tvarohový mazanec

Rozpis:
  • 500 g hladké mouky
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • 2 vejce
  • 100 g změklého másla
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce mléka
  • 3/4 lžičky soli
  • z 1/2 citronu kůru a šťávu
  • rozinky, mandle
  • vejce na potření
  • mouka na vál
Postup:
Ušleháme máslo, cukry, vejce a tvaroh. Přidáme rum, mléko, citronovou kůru, šťávu a nakonec mouku se solí a práškem do pečiva. Vypracované těsto přendáme na vál s troškou mouky a zapracujeme rozinky. Potom těsto rozdělíme na 2 díly a z každého vytvoříme bochánek. Přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme pokrájenými mandlemi a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Teplotu ihned snížíme na 160°C a pečeme cca 45 minut. Dopečení můžeme zkusit špejlí. Mazance při pečení trochu popraskají, ale jsou vláčné a výborné.



Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...