12 července 2015

Meruňkový kompot








Postup:
Omyté meruňky rozpůlíme, vyjmeme pecky a narovnáme do sklenic. Do každé sklenice nasypeme 2 lžíce cukru krystalu, zalijeme vodou a uzavřeme víčkem. Zaváříme 20 minut při teplotě 80°C.





Bábovka s meruňkami

Rozpis:
  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 velká vejce
  • 250 g tvarohu
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 4 větší meruňky
  • máslo na vymazání formy
  • jemná strouhanka nebo mouka na vysypání formy
Postup:
Změklé máslo utřeme s oběma cukry do pěny a po jednom zašleháme žloutky. Vmícháme tvaroh, citronovou kůru, polohrubou mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh vyšlehaný z bílků se špetkou soli.
Polovinu těsta vložíme do vymazané a vysypané formy na bábovku. Rozložíme půlky vypeckovaných meruněk a zakryjeme zbylým těstem. Na každou půlku meruňky jsem přidala pro zvýraznění kuličku josty - nemusí být. Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 160°C cca 50 minut. Po upečení necháme chvilku ve formě a potom ji přendáme na mřížku vychladnout.





11 července 2015

Meruňkové koláčky

Rozpis:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g škrobové moučky
  • 150 g másla
  • 120 g cukru moučky
  • kousek vejce na potření
  • meruňky
Postup:
Na vál prosijeme mouku a škrobovou moučku, přidáme drobně pokrájené máslo (nebo heru) a vše promneme. Přidáme moučkový cukr, zpracujeme v těsto a necháme cca 30 minut odležet. Z odpočinutého těsta vyválíme plát a vykrájíme kolečka. Z poloviny těsta vykrojíme menším vykrajovátkem středy, tak aby vznikla úzká mezikruží. Kouskem rozšlehaného vejce je přilepíme na plná kolečka a do středů vložíme po půlce meruňky. Pečeme při teplotě 200°C 10 -12 minut.





04 července 2015

Vepřová žebírka na grilu


Rozpis:
  • 2 - 2,5 kg vepřových žebírek
  • 3 jarní cibulky
Marináda:
  • 2 lžíce medu
  • 1 hlavička česneku
  • 3 lžičky chilli omáčky
  • 5 lžic sojové omáčky
  • šťáva z velkého citronu
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • sůl, pepř
  • hrst pokrájených bylinek (citronový tymián a petrželka)
Postup:
Libová žebírka (bůček) si necháme u řezníka podélně přeseknout v polovině. Z omytých žebírek seřízneme kůži a nakrájíme je mezi žebry.
Do misky dáme med, citronovou šťávu, chilli omáčku, sojovou omáčku, citronovou šťávu, mletý zázvor (nebo strouhaný čerstvý), pepř, sůl a lisovaný česnek. Marinádu důkladně prošleháme a nakonec vmícháme hrst pokrájených bylinek.
Nakrájená žebírka namáčíme do marinády, narovnáme do misky, zalijeme zbytkem marinády a přiklopíme pokličkou. Necháme několik hodin proležet, nejlépe přes noc.
Na dno pekáče rozložíme drobně pokrájenou jarní cibulku, narovnáme marinovaná žebírka, polijeme zbytkem marinády a cca 100 ml vody. Pečeme při 180°C, během pečení žebírka několikrát obrátíme a pokud je potřeba, nepatrně podlijeme.
Žebírka upečeme do poloměkka a necháme vychladnout.
Grilujeme na alobalové misce a během grilování potíráme výpekem (bez tuku).
Žebírka můžeme grilovat bez předpečení, ale vyžadují mnohem delší dobu grilovat.





03 července 2015

Dvojbarevná roláda bez mouky

Rozpis:
  • 5 vajec
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce solamylu
  • 400 ml šlehačky
Postup:
Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a rozdělíme ji na dva díly. Do menší části vmícháme solamyl, do větší části prosáté kakao. Oba druhy těsta vlijeme na plech s pečícím papírem, který jsme postříkali olejem ve spreji. Těsta se musí uprostřed spojit. Piškot pečeme v troubě vyhřáté na 190°C 8 - 10 minut. Upečený plát necháme vychladnout a potřeme ušlehanou šlehačkou. Trochu šlehačky si necháme na zdobení. Pomocí pečícího papíru plát stočíme do rolády. Zbytek šlehačky vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a roládu dozdobíme. Před podáváním necháme roládu alespoň 2 hodiny v ledničce vychladit.



Marmeláda z josty

Rozpis:
  • 1 kg šťávy z josty
  • 500 g cukru krystalu
  • 1 Gelfix 2:1
Postup:
Jostu opereme a vylisujeme z ní šťávu. Nalijeme ji do kastrolu a postupujeme dále podle návodu na Gelfixu. Uvařenou horkou marmeládu nalijeme do skleniček, okamžitě uzavřeme víčkem. Skleničky obrátíme dnem vzhůru a na 5 - 10 minut postavíme na víčka na prkénko. Potom skleničky obrátíme a necháme před uložením zcela vychladnout.




01 července 2015

Krkovička s citronovým tymiánem

Rozpis:
  • 4 plátky vepřové krkovice
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • pepř, sůl
  • citronový tymián
  • kari list
Postup:
Plátky krkovice naklepeme, opepříme a orestujeme na sádle. Maso vyjmeme na talíř a na výpeku osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky. Vložíme zpět maso, osolíme, hustě posypeme lístky tymiánu a přidáme 2 - 3 snítky kari listu. Zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Asi po půlhodině kari list vyjmeme a maso dusíme do měkka.





Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...