08 října 2011

Salko řezy

Rozpis:
  • 4 vejce
  • 4 lžíce teplé vody
  • cukr krupice
  • hladká mouka
Krém:
  • 200 g tvarohu ve vaničce
  • 200 g zakysané smetany
  • 250 g svařeného Salka
  • 1 želatinový ztužovač za studena
  • 75 ml vody
Na potření:
  • 300 ml šlehačky
  • ztužovač šlehačky
Postup:
Odvážíme vejce se skořápkou a navážíme si stejné množství cukru a mouky. Šleháme cukr se žloutky a postupně přišleháváme vodu. Do husté pěny přišleháme mouku a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a při teplotě 190°C upečeme.
Na krém ušleháme tvaroh, zakysanku a salko. Pokud chceme sladší krém, přidáme moučkový cukr (nedoslazovala jsem - je sladší piškot). Do misky si dáme vodu a v ní šleháme metličkou cca půl minuty želatinový ztužovač. Přišleháme cca 1/4 krému a nakonec smícháme se zbytkem krému.
Po vychladnutí z piškotového plátu stáhneme pečící papír a potřeme krémem.Necháme ztuhnout v chladnu a navrch natřeme šlehačku ušlehanou se ztužovačem.

05 října 2011

Rohlíčky s makovou nádivkou

Rozpis:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 100 g hery
  • 2 žloutky
  • 1/2 kostky droždí
  • citronová kůra
  • 1 lžičku soli
  • 350 - 400 ml mléka
  • 1 vejce na potření
Postup:
Zaděláme z uvedených ingrediencí tužší těsto. Necháme vykynout, přendáme na vál, rozdělíme na 4 díly a uděláme bochánky. Každý rozválíme na kruh a rozdělíme na 8 výsečí. Naplníme makovou nádivkou, stočíme rohlíček a vložíme na plech s pečícím papírem. Rohlíčky necháme cca 15 minu nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme při teplotě 190°C.

Bábovka z mletého masa

Rozpis:
  • 400 g mletého masa ( směs )
  • 2 vejce
  • strouhanka ( cca 70 g )
  • 100 g barevné papriky
  • koření Medvědí gril
  • česnek nebo medvědí česnek
  • 2 bílky z uvařených vajec
  • sůl
  • máslo na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy
Postup:
Smícháme mleté maso, vejce, 2 - 3 barvy nakrájené papriky ( pro barevnou mozaiku ) a koření. Přidáme podle potřeby strouhanku a sůl. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájené bílky ze dvou vařených vajec. Směs vložíme do bábovkové formy, kterou vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Formu přiklopíme alobalem a pečeme při 190°C 35 - 40 minut. Bábovku vyklopíme na plech a necháme dopéct do barvy.

Maková nádivka

Maková nádivka:
  • 200 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 120 g cukru
  • 2 - 3 lžíce švestkových povidel
  • rum, skořice, citronová kůra
Postup:
Svaříme mléko s mákem, přidáme cukr a povidla. Dochutíme citronovou kůrou, skořicí a rumem.

02 října 2011

Barevné krucánky


Rozpis:
  • 100 ml vlažné vody
  • 125 ml vlažného mléka
  • 40 g rozehřátého másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 380 g polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • mák a sezam na obalení
Postup:
Ingredience vložíme do pekárny podle seznamu a zapneme program Těsto. Po vykynutí těsto dáme na pomoučněný vál a krátce propracujeme. Rozdělíme na 24 stejných dílků a z každého vyválíme váleček cca 15 cm dlouhý. Dva válečky potřeme vodou, jeden z nich obalíme v máku a druhý v sezamu. Stočíme dohromady a klademe na plech s pečícím papírem. Necháme 15 minut nakynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 210°C 15 - 20 minut.
Inspirace: Maminčiny recepty.

Dalamánky

Rozpis:
  • 1 lžíce vlažné vody
  • 1/2 balíčku droždí
  • 1 lžička cukru
  • 300 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g pšeničné mouky tmavé chlebové
  • 200 g žitné mouky tmavé chlebové
  • 1 bílek na potření
  • hrubá sůl na posypání
  • semínka nebo kmín na posypání
Postup:
Z droždí, lžičky cukru a lžíce vody si uděláme kvásek. Do mísy robota nalijeme vlažnou vodu, přidáme zkynutý kvásek,  všechny ostatní ingredience a zapneme. Zaděláme těsto, které přikryjeme a necháme kynout. Po vykynutí těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 9 kousků a vytvarujeme dalamánky. Přendáme na plech s pečícím papírem, necháme nakynout, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme hrubou solí a semínky nebo kmínem. Pečeme v troubě ohřáté na 180°C cca 15 minut. Do trouby je dobré vložit kastrůlek s vodou. Po upečení dalamánky přendáme vychladnout na mřížku.
Inspirace: ekucharka (babka)

01 října 2011

Tunel s jahodovou pěnou

Rozpis piškot:
  • 3 vejce
  • 110 g cukru krupice
  • 110 g polohrubé mouky
Krém:
  • 300 g oslazených jahod
  • 6 plátků želatiny
  • 6 lžic vody
  • 200 ml šlehačky
Postup:
Ušleháme vejce s cukrem a vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme při teplotě 180 - 190°C (nepřesušit). Piškot necháme vychladnout, nakrájíme si obdélníky 25 x 17 cm a 25 x 8 cm. Tunel jsem dělala ve formě na srnčí hřbet. Pokud máme jinou formu, je třeba velikost obdélníků změnit. Formu vyložíme potravinářskou folií, vložíme velký piškotový pruh a urovnáme. Uděláme si krém. Želatinu si připravíme podle návodu na sáčku. Já jsem použila mražené rozmačkané sladké jahody, ale je možné dělat krém z čerstvých. Do rozpuštěné želatiny si dáme cca 3 lžíce jahod, zamícháme a potom teprve vmícháme do zbytku jahod. Vmícháme ušlehanou šlehačku. Krémem naplníme formu s piškotem a přiklopíme úzkým proužkem. Zabalíme do folie a necháme ztuhnout.

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...