Rozpis:
- 1 lžíce vlažné vody
- 1/2 balíčku droždí
- 1 lžička cukru
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce oleje
- 100 g hladké mouky
- 200 g pšeničné mouky tmavé chlebové
- 200 g žitné mouky tmavé chlebové
- 1 bílek na potření
- hrubá sůl na posypání
- semínka nebo kmín na posypání
Postup:
Z droždí, lžičky cukru a lžíce vody si uděláme kvásek. Do mísy robota nalijeme vlažnou vodu, přidáme zkynutý kvásek, všechny ostatní ingredience a zapneme. Zaděláme těsto, které přikryjeme a necháme kynout. Po vykynutí těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 9 kousků a vytvarujeme dalamánky. Přendáme na plech s pečícím papírem, necháme nakynout, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme hrubou solí a semínky nebo kmínem. Pečeme v troubě ohřáté na 180°C cca 15 minut. Do trouby je dobré vložit kastrůlek s vodou. Po upečení dalamánky přendáme vychladnout na mřížku.
Inspirace: ekucharka (babka)
Žádné komentáře:
Okomentovat