27 ledna 2020

Kakaové sušenky s čokoládou

Rozpis:
  • 300 g hladké mouky
  • 140 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1,5 g vinného kamene (prášku do pečiva)
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička soli
  • 3/4 balíčku čokoládových peciček
Postup:
Vyšleháme máslo, olej, sůl a cukr do pěny a vešleháme vejce. Stěrkou vmícháme vanilkový extrakt, přesátou mouku s kakaem a nakonec opatrně čokoládové pecičky.
Z těsto děláme kuličky o průměru 2 cm, vkládáme na plech s pečícím papírem a dozdobíme vidličkou. Zkoušela jsem zdobit razítkem na sušenky, v razítkování překážely pecičky.
Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme cca 10 minut.
Inspirace z internetu - mírně upraveno.





23 ledna 2020

Extra čokoládová roláda s pařížskou šlehačkou

Rozpis:
  • 65 g hladké mouky
  • 135 g cukru
  • 30 g kakaa
  • 4 vejce
  • 20 g soli
  • 40 g vinného kamene (prášku do pečiva)
  • 1 g instantní kávy
  • 30 g oleje
Pařížská šlehačka:
  • 350 ml šlehačky 33%
  • 180 g čokolády na vaření (Lidl)
Poleva na zdobení:
  • 30 g šlehačky
  • 30 g čokolády na vaření
  • máslo na vymazání plechu
  • kakao na posypání
Postup:
Nejprve si připravíme pařížskou šlehačku. V kastrolku si ohřejeme šlehačku (nesmí se vařit) a odstavíme z ohně. Přidáme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Za občasného míchání necháme vychladnout a vložíme do ledničky, nejlépe do druhého dne.
Troubu si předehřejeme na 180°C. Pečící plech (30x37 cm) vyložíme pečícím papírem potřeným máslem.
Mouku, kakao, kypřící prášek a sůl přesijeme do mísy a promícháme. Ve velké míse ušleháme vejce s cukrem do husté pěny. Přidáme olej a prošleháme. Dáme kávu a po částech zašleháme sypkou směs. Těsto nalijeme na připravený plech a urovnáme. Vložíme do trouby a pečeme cca 12 minut.
Na pracovní desku položíme čistý pečící papír, jemně posypeme kakaem a na něj přendáme upečený plát papírem nahoru, ihned ho opatrně sloupneme a stočíme do rolády. Necháme vychladnout, rozbalíme, potřeme ušlehanou pařížskou šlehačkou a pomocí papíru opět stočíme. Roládu zabalíme do papíru a necháme alespoň 2 hodiny v ledničce. Vychlazenou posypeme kakaem a dozdobíme polevou, kterou si připravíme rozpuštěním čokolády v horké šlehačce.
Inspirace: z internetu - upraveno.





15 ledna 2020

Koláče z jogurtového těsta

Rozpis těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 1 hera
  • 150 g hustého jogurtu
  • 1 vejce
  • 3/4 lžíčky soli
Tvarohová náplň:
  • 240 g tvarohu v alobalu
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • citronová kůra
  • 1 vejce
Jablková náplň:
  • strouhaná jablka
  • skořicový cukr
  • strouhané vlašské ořechy
Postup:
Do přesáté mouky rozdrobíme heru, přidáme jogurt, vejce a sůl. Zaděláme hladké těsto, rozdělíme na polovinu a vyválíme plát cca 4 mm silný. Rozkrájíme na čtverce 10x10 cm, naplníme tvarohovou náplní, spojíme protilehlé strany a uděláme koláče. Přendáme je na plech s pečícím papírem a potřeme rozpuštěným vlažným máslem. Upečeme při teplotě 190°C.
U jablkových koláčů postupujeme stejně, pouze místo tvarohu plníme strouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem a ořechy.
Před podáváním pocukrujeme.



19 prosince 2019

Srdíčka s čokoládou




Rozpis:
  • 160 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučky
  • 80 g mletých lískových oříšků
  • 80 g másla
  • 80 g hořké čokolády
  • 1 vejce
  • 1 vrchovatou lžičku strouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky skořice
  • mouka na vyvalování těsta
  • čokoláda s kouskem másla na polevu
  • tmavá čokoládová rýže
  • meruňková marmeláda
Postup:
Va vál prosijeme mouku, přidáme cukr, oříšky, máslo, vejce, citronovou kůru a skořici. Zaděláme těsto, do hotového vpracujeme jemně nasekanou čokoládu a necháme v chladu 12 hodin ztuhnout. Těsto vyválíme na plát 2-3 mm silný, formičkou vykrájíme srdíčka a vkládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 10 minut. Vychladlé slepujeme zavařeninou, po zaschnutí máčíme v čokoládové polevě a můžeme dozdobit čokoládovou rýží.

18 prosince 2019

Mandlové obdélníčky

Rozpis:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g strouhaných mandlí
  • 80 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 2 žloutky
  • Amareto nebo rum
Krém:
  • 100 g másla
  • 100 g Salka
  • 1 lžíce kakaa
  • Amareto
Poleva:
  • mléčná čokoláda
  • kousek másla
  • mouka na podsypávání
  • tmavá čokoláda
  • mašličky z potahové hmoty
Postup:
Z uvedených ingrediencí zaděláme hladké nelepivé těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladnu ztuhnout. Potom rozválíme plát silný 2-3 mm a formičkou vykrajujeme tvary. Pečeme na plechu s pečícím papírem v troubě vyhřáté na 170°C cca 7-9 minut. Po vychladnutí plníme krémem, namáčíme do mléčné čokolády a dozdobíme.
Na krém si metličkou vyšleháme změklé máslo, přidáme Salko, kakao a dochutíme Amaretem.

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...