23 ledna 2020

Extra čokoládová roláda s pařížskou šlehačkou

Rozpis:
  • 65 g hladké mouky
  • 135 g cukru
  • 30 g kakaa
  • 4 vejce
  • 20 g soli
  • 40 g vinného kamene (prášku do pečiva)
  • 1 g instantní kávy
  • 30 g oleje
Pařížská šlehačka:
  • 350 ml šlehačky 33%
  • 180 g čokolády na vaření (Lidl)
Poleva na zdobení:
  • 30 g šlehačky
  • 30 g čokolády na vaření
  • máslo na vymazání plechu
  • kakao na posypání
Postup:
Nejprve si připravíme pařížskou šlehačku. V kastrolku si ohřejeme šlehačku (nesmí se vařit) a odstavíme z ohně. Přidáme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Za občasného míchání necháme vychladnout a vložíme do ledničky, nejlépe do druhého dne.
Troubu si předehřejeme na 180°C. Pečící plech (30x37 cm) vyložíme pečícím papírem potřeným máslem.
Mouku, kakao, kypřící prášek a sůl přesijeme do mísy a promícháme. Ve velké míse ušleháme vejce s cukrem do husté pěny. Přidáme olej a prošleháme. Dáme kávu a po částech zašleháme sypkou směs. Těsto nalijeme na připravený plech a urovnáme. Vložíme do trouby a pečeme cca 12 minut.
Na pracovní desku položíme čistý pečící papír, jemně posypeme kakaem a na něj přendáme upečený plát papírem nahoru, ihned ho opatrně sloupneme a stočíme do rolády. Necháme vychladnout, rozbalíme, potřeme ušlehanou pařížskou šlehačkou a pomocí papíru opět stočíme. Roládu zabalíme do papíru a necháme alespoň 2 hodiny v ledničce. Vychlazenou posypeme kakaem a dozdobíme polevou, kterou si připravíme rozpuštěním čokolády v horké šlehačce.
Inspirace: z internetu - upraveno.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...