19 března 2022

Řezy Ambasador

Rozpis těsto:

  • 5 vajec
  • 180 g cukru krupice 
  •  100 ml oleje 
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • šťáva z 1/2 citronu
Krém:
  • 1 litr mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 6 - 7 lžic cukru krupice
  • 2 másla
  • kakao
  • rum
Poleva:
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g čokolády na vaření
  • na prokládání necelé 2 balíčky kakaových BeBe sušenek

Postup:
Na těsto vyšleháme sníh, vmícháme žloutky, olej, citronovou šťávu a nakonec přesáté mouky s kypřícím práškem. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech, urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a upečeme. Po zchladnutí na mřížce ho přendáme na čistý plech.
Na krém smícháme všechny ingredience (mimo másla, rumu a kakaa), uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout a rozdělíme na 2 části. Do 1. části vmícháme kakao a do druhé okapaný velký  kompot broskví, nakrájený na drobné kousky.
Na piškot rozetřeme kakaový krém, poklademe sušenkami, potřeme krémem s broskvemi, opět dáme vrstvu sušenek a potřeme malým zbytkem tmavého krému. Vložíme do ledničky vychladit.
 Do horké šlehačky dáme nalámanou čokoládu a rozpustíme na hladkou polevu. Necháme mírně zchladnout a polijeme vychlazené řezy. 
Inspirace:













06 února 2022

Dalamánky s kváskem a slunečnicí

Rozpis:

  • 150 g žitného kvásku
  • 250 ml vlažné vody
  • 3  lžíce oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné mouky
  • 2 g sušeného droždí
  • 3/4 lžíce soli
  • 50 g slunečnicových semínek 
  • vejce na potření 
  • semínka na posypání (mák, kmín, sezam...)
Postup:
Ingredience dáme podle rozpisu do robotu nebo pekárny, zaděláme těsto a necháme přikryté vykynout. Potom těsto přendáme na pomoučněný vál, rozdělíme na 10 dílů a uděláme dalamánky. Necháme cca 10 minut nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, povrch nařízneme ostrým nožem a posypeme semínky podle chuti. Pečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 200°C cca 15 minut. Upečené dalamánky přendáme na mřížku vychladnout.



30 ledna 2022

Jablkový dort

Rozpis:

  • 300 g strouhaných jablek
  • 200 g cukru 
  • 4 žloutky
  • 70 g oleje
  • 20 g kakaa
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva 
  • citronová kůra
  • sníh ze 4 bílků
  • špetka soli

  • meruňková marmeláda
  • pistácie
Poleva ganache:
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 200 g čokolády na vaření (používám z Lidlu)
Postup: 
Do ušlehaných žloutků s cukrem vešleháme olej a přidáme nahrubo strouhaná oloupaná jablka.  Vmícháme mouku prosátou s kakaem a práškem do pečiva. Pokud jsou jablka méně šťavnatá a těsto husté, přidáme trochu mléka. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků se špetkou soli.
Těsto nalijeme do dortové formy (24 cm), urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme cca 40 minut.
Po upečení necháme dort ve formě chvilku stát a přeložíme na mřížku vychladnout.  Dort v polovině prořízneme, potřeme meruňkovou marmeládou a přiklopíme druhou polovinou korpusu. 
Na ganache rozpustíme čokoládu v horké šlehačce. Dobře promícháme a necháme prochladnout. Vlažnou polevou dort polijeme a posypeme drobně posekanými pistáciemi. Podáváme po zatuhnutí polevy.




25 ledna 2022

Buchty se škvarky a cibulkou

Rozpis:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 5 lžic tekutého sádla 
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru 
  • 1 kostka droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 200 g pokrájených škvarků
  • osmažená cibulka
  • vejce nebo sádlo na potření
Postup:
Do mísy s prosátými moukami uděláme důlek. Nalijeme trochu vlažného mléka, dáme lžičku cukru,  rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbývající ingredience, zaděláme těsto a necháme kynout.
Nakrájíme cibulku na půlkolečka, osmažíme na sádle, necháme na sítku okapat a vychladnout. Pokrájíme také škvarky. 
Zkynuté těsto přendáme na mírně pomoučněný vál a vpracujeme cibulku a škvarky. Rozdělíme na stejné dílky a vytvarujeme z nich kuličky.  Přendáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme a necháme 10 až 15 minut nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem nebo sádlem a pečeme při teplotě 200°C cca 15 minut.



 

12 ledna 2022

Ořechový dort

 Rozpis:

  • 8 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 6 lžic horké vody
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • lžička strouhané citronové kůry
Krém:
  • 250 ml mléka
  •  1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 lžíce cukru
  • 250 g másla
  • 200 g strouhaných vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučky
  • podle chuti rum
  • čokoládová  poleva
  • 300 ml šlehačky 33%
Postup:
Šleháme žloutky s cukrem, vešleháváme horkou vodu až vznikne hustý krém. Z bílků se špetkou soli ušleháme hustý sníh. Smícháme přesátou mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru a ořechy. Do žloutkové směsi střídavě vmícháváme sypkou směs a sníh z bílků. 
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy (26 cm), urovnáme, vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme cca hodinu. Po upečení korpus necháme chvíli stát ve formě, potom překlopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Z mléka, pudinku a cukru uvaříme hustý pudink a přikrytý fólií necháme vychladnout.  Ušleháme máslo s cukrem, vešleháme vychladlý pudink, přidáme ořechy, rum a prošleháme. Asi 1/3 krému si odložíme na potření povrchu dortu.
Korpus 2x prořízneme, potřeme krémem, dort složíme a potřeme boky a vrch dortu. Po vychlazení potřeme čokoládovou polevou, kterou jsme si udělali rozehřátím čokolády na vaření s kouskem tuku. Necháme polevu ztuhnout a dozdobíme ušlehanou šlehačkou. Povrch jsem posypala čokoládovou rýží.




20 prosince 2021

Vánoční přání

 

Vážení přátelé a návštěvníci mého blogu,

přeji vám krásné a pohodové Vánoce prožité v radosti a zdraví    Iva    




Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...