30 ledna 2022

Jablkový dort

Rozpis:

  • 300 g strouhaných jablek
  • 200 g cukru 
  • 4 žloutky
  • 70 g oleje
  • 20 g kakaa
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva 
  • citronová kůra
  • sníh ze 4 bílků
  • špetka soli

  • meruňková marmeláda
  • pistácie
Poleva ganache:
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 200 g čokolády na vaření (používám z Lidlu)
Postup: 
Do ušlehaných žloutků s cukrem vešleháme olej a přidáme nahrubo strouhaná oloupaná jablka.  Vmícháme mouku prosátou s kakaem a práškem do pečiva. Pokud jsou jablka méně šťavnatá a těsto husté, přidáme trochu mléka. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků se špetkou soli.
Těsto nalijeme do dortové formy (24 cm), urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme cca 40 minut.
Po upečení necháme dort ve formě chvilku stát a přeložíme na mřížku vychladnout.  Dort v polovině prořízneme, potřeme meruňkovou marmeládou a přiklopíme druhou polovinou korpusu. 
Na ganache rozpustíme čokoládu v horké šlehačce. Dobře promícháme a necháme prochladnout. Vlažnou polevou dort polijeme a posypeme drobně posekanými pistáciemi. Podáváme po zatuhnutí polevy.




6 komentářů:

  1. Tak dortík vypadá luxusně. 🙂

    OdpovědětVymazat
  2. Ivo,dortík určitě vyzkouším 👍

    OdpovědětVymazat
  3. Je Ivo, tak tento dortík jsem už dlouho nepekla. Díky za připomenutí. Mám ten podobný recept po mamince. Jen poleva je cukrová s citronem a marmeládu rybízovou. Děkuji moc za milý komentář. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
  4. Jablkovou buchtu dělám,ale jinak.Tvůj recept je zajímavější a tak si ho opíšu.
    Ivo,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  5. Děvčata, děkuji za milé komentáře.:-) Tento recept jsem objevila ve starém sešitě s recepty. Máme dost jablek, nestačíme je jíst a tak jsem oprášila tento recept. Původně byla poleva čokoládová a pro změnu jsem použila Ganache. :))

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý dort, Ivi, s jablky musel být vláčný a prudce jedlý ... mňam! Píšu si a vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat

Přání