06 listopadu 2009

Anglické rolky

Rozpis:
  • 300 g sýra
  • 12 plátků anglické slaniny
  • dijónská hořčice
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení

Postup:
Anglickou slaninu potřeme hořčicí, dáme kostičku sýra a zabalíme do rolky. Spíchneme párátkem, obalíme v mouce a smažíme zprudka ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s bramborovou kaší, bramborami nebo pouze se zeleninovým salátem.

04 listopadu 2009

Kuřecí prsíčka s krabím masem

Rozpis:
  • 4 kuřecí řízky
  • krabí tyčinky
  • vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl, pepř

Postup:
Do kuřeciho masa vykrojíme kapsu a naplníme krabíma tyčinkama, osolíme, opepříme a obalíme v klasickém trojobalu. Smažíme jako řízek. Podáváme s bramborama nebo kaší.

Lívance

Rozpis:
  • 700 ml mléka
  • 450 - 500 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 žloutky
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:
Do vlažného mléka dáme cukr, žloutky, rozdrobíme droždí. Metlou rozšleháme a přidáváme podle potřeby mouku. Osolíme a řádně rozšleháme. Dáme kynout na teplé místo. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Lívanečník nebo pánev si vytřeme mašlovačkou namočenou v oleji a naběračkou dáváme těsto. Smažíme zvolna. Hotové lívance potřeme džemem, navrch dáme zakysanku, nebo pouze namáčíme ve skořicovém cukru.

02 listopadu 2009

Králík na hořčici

Rozpis:
  • 4 králičí stehna
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 250 g žampionů
  • 1 + 4 lžíce oleje
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 100 ml sladké smetany
  • 30 g másla
  • sůl, pepř, tymián

Postup:
Hořčici utřeme se lžící oleje, solí, pepřem, tymiánem a vetřeme do králičích stehen. Na pekáček dáme 4 lžíce oleje, vložíme stehna, krátce zapečeme a zalijeme vínem. Pečeme a průběžně poléváme výpekem. Na másle orestujeme žampiony a podusíme. Pečená stehna vyjmeme z pekáčku a necháme v teple. Do výpeku dáme smetanu, podušené žampiony a krátce povaříme. Přidáme stehna a necháme prohřát. Podáváme s těstovinami nebo bramborami.

Kotlety na pivě

Rozpis:
  • 4 vepřové kotlety
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • 300 ml světlého piva
  • strouhaný tvrdý chléb
  • olej
  • citron
  • sůl, kmín, nové koření
  • hřebíček, tymián,celý pepř

Postup:
Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou zeleninu. Vložíme osolené kotlety, okořeníme, podlijeme pivem, trochou vody a necháme dusit. Téměř hotové kotlety vyjmeme. Přidáme citronovou kůru a šťávu, strouhaný chléb a povaříme. Omáčku propasírujeme, vložíme kotlety a společně povaříme. Podáváme s knedlíky.

01 listopadu 2009

Pizza



Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • 1 kostka droždí
  • sůl
  • mléko podle potřeby

Postup:
Zaděláme těsto,
necháme 20 - 30 minut vykynout.
Dáme na plech s pečícím papírem
nebo plech vymazaný olejem.
Navrch dáme ingredience
podle chuti nebo podle nabídky lednice.




Květáková polévka s knedlíčky

Rozpis:
  • 450 g květáku
  • 1,5 l vody
  • 40 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • strouhanka
  • 20 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • muškátový oříšek nebo květ
  • petrželka
  • sůl, pepř

Postup:
Opraný květák uvaříme v osolené vodě. Vodu, ve které se vařil květák, zahustíme zlatavou jíškou. Uvařený květák drobně nakrájíme, třetinu si dáme stranou. Zbylý květák smícháme v misce s vejcem, máslem, lžící mouky a strouhanky podle potřeby. Osolíme, opepříme, dobře promícháme a děláme malé knedlíčky, které v polévce povaříme asi 5 minut. Ke konci varu přidáme nakrájený květák, pepř, strouhaný muškátový ořech a nakrájenou petrželku.

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...