06 února 2022

Dalamánky s kváskem a slunečnicí

Rozpis:

  • 150 g žitného kvásku
  • 250 ml vlažné vody
  • 3  lžíce oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné mouky
  • 2 g sušeného droždí
  • 3/4 lžíce soli
  • 50 g slunečnicových semínek 
  • vejce na potření 
  • semínka na posypání (mák, kmín, sezam...)
Postup:
Ingredience dáme podle rozpisu do robotu nebo pekárny, zaděláme těsto a necháme přikryté vykynout. Potom těsto přendáme na pomoučněný vál, rozdělíme na 10 dílů a uděláme dalamánky. Necháme cca 10 minut nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, povrch nařízneme ostrým nožem a posypeme semínky podle chuti. Pečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 200°C cca 15 minut. Upečené dalamánky přendáme na mřížku vychladnout.



4 komentáře:

  1. Ivo,určitě vyzkouším,už ukládám.Já peču pořád kaiserky,tak bude zase něco jiného.
    Děkuji za recept a měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Dalamánky se ti náramně povedly, Ivi, jsou k nakousnutí. Máš je krásně nadýchané, určitě se budu opičit, až mi to časově vyjde. Momentálně jsem v jednom kole. ;) :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dalamánky byly výborné i kupované a tvoje jsou přímo výstavní . Ani nevím jestli se ještě prodávají ? A že se při návštěvě mé domoviny ze všeho nejdřív vrhám na pečivo :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ivo, voní až ke mně. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat

Přání