02 října 2020

Povidlové záviny

Rozpis:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 5 lžic cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g majonézy
  • 80 g oleje
  • 2 žloutky
  • 250 - 300 ml mléka
  • mouka na vyvalování těsta
  • ochucená povidla (cca 450g)
  • rozpuštěné máslo na potření
Postup:
Droždí smícháme se lžící cukru a cca třemi lžícemi vlažného mléka a necháme vykynout. V míse nebo robotu promícháme mouku se zbylým cukrem, přidáme olej, majonézu, žloutky, kvásek a zbytek vlažného mléka. Zaděláme hladké těsto a necháme pod fólií nebo utěrkou vykynout.
 Než těsto vykyne, ochutíme povidla skořicí a rumem, pokud je třeba dosladíme.
Zkynuté těsto rozdělíme na 3 díly. Rozválíme na obdélník a potřeme povidly. Zavineme, konce zmáčkneme a podstrčíme dolů. Záviny postupně pokládáme na plech s pečícím papírem, necháme cca 10 minut, propícháme špejlí, vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme 35 - 40 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme máslem.




 

5 komentářů:

  1. Ivo, zrovna jsem koupila ve čtvrtek povidla a přemýšlela jsem zda buchty, či závin.

    OdpovědětVymazat
  2. Povidla mám ráda, dokonce jsem si je loni vyráběla ze švestek. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak závin bych mohla určitě vyzkoušet.Povidla i droždí mám doma.
    Asi upeču.
    Děkuji Ivo za recept a přeji Ti hezké dny

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle recept určitě vyzkouším, Ivi, závin s majonézou jsem ještě nedělala. Vypadá úžasně! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Hani, kynuté pečivo je nejlepší.

    OdpovědětVymazat

Přání