24 září 2020

Obrácený jablkový koláč

 Rozpis:

  • 110 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 600 g strouhaných jablek
  • skořice nebo skořicový cukr
  • olej nebo máslo na vymazání formy
Postup:
Z pečícího papíru vystřihneme kruh o průměru formy (23 cm), vložíme do formy a vše postříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme máslem.
Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme a smícháme se skořicí.
V míse ušleháme žloutky s cukry do husté pěny, vmícháme olej a nakonec po částech střídavě mouku a sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli.
Na dno vymazané formy rozprostřeme připravená jablka, zakryjeme těstem a povrch urovnáme. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme cca 25 -30 minut. Propečení zkontrolujeme špejlí. Upečený koláč necháme ve formě vychladnout. Před vyklopením na talíř je někdy potřeba uvolnit obvod koláče nožem. Odstraníme pečící papír z povrchu koláče a před podáváním dozdobíme šlehačkou. 





3 komentáře:

  1. Ivo, koláč vypadá moc pěkně.

    OdpovědětSmazat
  2. Já dělám jablečnou šarlotu.To je také obrácený koláč.Koláče s jablkama mám moc ráda a mohu vyzkoušet i tvůj,protože vypadá velmi chutně.
    Měj hezké dny Ivo

    OdpovědětSmazat
  3. Děvčata, děkuji za návštěvu.

    OdpovědětSmazat

Tilápie se sýrovou krustou

Rozpis: 2 porce ryby 4 vrchovaté lžíce strouhaného sýra Pecorino 1 necelá lžíce strouhanky máslo sůl, koření na ryby Postup:  Rybu omyjeme a...