Rozpis:
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 5 lžic cukru
- 1 vanilkový cukr
- 80 g majonézy
- 80 g oleje
- 2 žloutky
- 250 - 300 ml mléka
- mouka na vyvalování těsta
- ochucená povidla (cca 450g)
- rozpuštěné máslo na potření
Postup:
Droždí smícháme se lžící cukru a cca třemi lžícemi vlažného mléka a necháme vykynout. V míse nebo robotu promícháme mouku se zbylým cukrem, přidáme olej, majonézu, žloutky, kvásek a zbytek vlažného mléka. Zaděláme hladké těsto a necháme pod fólií nebo utěrkou vykynout.
Než těsto vykyne, ochutíme povidla skořicí a rumem, pokud je třeba dosladíme.
Zkynuté těsto rozdělíme na 3 díly. Rozválíme na obdélník a potřeme povidly. Zavineme, konce zmáčkneme a podstrčíme dolů. Záviny postupně pokládáme na plech s pečícím papírem, necháme cca 10 minut, propícháme špejlí, vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme 35 - 40 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme máslem.
Ivo, zrovna jsem koupila ve čtvrtek povidla a přemýšlela jsem zda buchty, či závin.
OdpovědětVymazatPovidla mám ráda, dokonce jsem si je loni vyráběla ze švestek. :-)
OdpovědětVymazatTak závin bych mohla určitě vyzkoušet.Povidla i droždí mám doma.
OdpovědětVymazatAsi upeču.
Děkuji Ivo za recept a přeji Ti hezké dny
Tenhle recept určitě vyzkouším, Ivi, závin s majonézou jsem ještě nedělala. Vypadá úžasně! :)
OdpovědětVymazatHani, kynuté pečivo je nejlepší.
OdpovědětVymazat