24 září 2020

Obrácený jablkový koláč

 Rozpis:

  • 110 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 130 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 600 g strouhaných jablek
  • skořice nebo skořicový cukr
  • olej nebo máslo na vymazání formy
Postup:
Z pečícího papíru vystřihneme kruh o průměru formy (23 cm), vložíme do formy a vše postříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme máslem.
Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme a smícháme se skořicí.
V míse ušleháme žloutky s cukry do husté pěny, vmícháme olej a nakonec po částech střídavě mouku a sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli.
Na dno vymazané formy rozprostřeme připravená jablka, zakryjeme těstem a povrch urovnáme. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme cca 25 -30 minut. Propečení zkontrolujeme špejlí. Upečený koláč necháme ve formě vychladnout. Před vyklopením na talíř je někdy potřeba uvolnit obvod koláče nožem. Odstraníme pečící papír z povrchu koláče a před podáváním dozdobíme šlehačkou. 





5 komentářů:

  1. Ivo, koláč vypadá moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  2. Já dělám jablečnou šarlotu.To je také obrácený koláč.Koláče s jablkama mám moc ráda a mohu vyzkoušet i tvůj,protože vypadá velmi chutně.
    Měj hezké dny Ivo

    OdpovědětVymazat
  3. Děvčata, děkuji za návštěvu.

    OdpovědětVymazat
  4. Je doba jablek, taky peču jablečné koláče (jenom se mi jaksi nechce je dávat na stránky ;)). Tvůj recept se mi zamlouvá, Ivi, koláč musel být jedna báseň. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Hani, koláč byl dobrý. Použila jsem kupovaná vajíčka a byla bledá.

    OdpovědětVymazat

Přání