08 září 2020

Obrácený švestkový koláč

Rozpis:

  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce mletého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g přírodního cukru
  • 70 g másla
  • 3 vejce
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 100 g cukru
  • švestky
Postup:
Nejprve si připravíme půlky švestek bez pecek. Na pánev vhodnou na vaření i do trouby dáme máslo a cukr. Na středním plameni mícháme, pokud se nevytvoří karamel. Pánev stáhneme z plotýnky a na karamel klademe půlky švestek řeznou plochou dolů. Švestky klademe natěsno, v horkém karamelu se hodně zmenší. Pánev se švestkami vložíme na 10 minut do trouby vyhřáté na 170°C. 
V míse ušleháme máslo s cukrem, postupně přišleháme žloutky a nakonec zakysanku. Vmícháme mouku přesátou s práškem do pečiva, mák a nakonec hustý sníh, který jsme ušlehali se špetkou soli.
Těsto nalijeme na zapečené švestky a urovnáme povrch. Vložíme zpět do trouby na cca 30 minut.  Upečený koláč necháme prochladnout a potom vyklopíme na talíř.



6 komentářů:

  1. Zajímavý koláč a určitě moc chutný.Já dělám jablečnou šarlotu a ta se dělá podobně,jablka jsou dole a po učení se buchta převrátí.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Díky za připomenutí, kdysi jsem dělala obrácený jablkový koláč. Musím se podívat do sešitů. Byly to jablky a na nich piškot. Podobný postup. Teď se u nás štrůdlíkuje a švestkuje. :)

      Smazat
  2. Jednou jsem jedla obrácený ananasový koláč a byl výborný, setkala jsem se s ním poprvé. Pak jsem našla recept na třešňový, těsto bylo lité a vyšel mi takový vyšší lívanec 😁 Tvé těsto se mi zdá asi jako na bábovku?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Růženko, doporučuji, už jsem ho dělala 2x a jen se po něm zaprášilo. :)

      Smazat
  3. Ivo, ten vypadá luxusně a při tom docela jednoduše. A líbí se mi tam i mák v těstě. ten ke švestkám patří. Musím pověřit manžela, aby mi nasbíral švestky někde v opuštěné zahradě. O jedné tu víme. :D

    OdpovědětSmazat
  4. Maruško, toho máku můžeš dát i 2 lžíce. :)

    OdpovědětSmazat

Tilápie se sýrovou krustou

Rozpis: 2 porce ryby 4 vrchovaté lžíce strouhaného sýra Pecorino 1 necelá lžíce strouhanky máslo sůl, koření na ryby Postup:  Rybu omyjeme a...