Rozpis:
- 120 g polohrubé mouky
- 1 lžíce mletého máku
- 1 prášek do pečiva
- 100 g přírodního cukru
- 70 g másla
- 3 vejce
- 3 lžíce zakysané smetany
- špetka soli
- 50 g másla
- 100 g cukru
- švestky
Postup:
Nejprve si připravíme půlky švestek bez pecek. Na pánev vhodnou na vaření i do trouby dáme máslo a cukr. Na středním plameni mícháme, pokud se nevytvoří karamel. Pánev stáhneme z plotýnky a na karamel klademe půlky švestek řeznou plochou dolů. Švestky klademe natěsno, v horkém karamelu se hodně zmenší. Pánev se švestkami vložíme na 10 minut do trouby vyhřáté na 170°C.
V míse ušleháme máslo s cukrem, postupně přišleháme žloutky a nakonec zakysanku. Vmícháme mouku přesátou s práškem do pečiva, mák a nakonec hustý sníh, který jsme ušlehali se špetkou soli.
Těsto nalijeme na zapečené švestky a urovnáme povrch. Vložíme zpět do trouby na cca 30 minut. Upečený koláč necháme prochladnout a potom vyklopíme na talíř.
Zajímavý koláč a určitě moc chutný.Já dělám jablečnou šarlotu a ta se dělá podobně,jablka jsou dole a po učení se buchta převrátí.
OdpovědětVymazatDíky za připomenutí, kdysi jsem dělala obrácený jablkový koláč. Musím se podívat do sešitů. Byly to jablky a na nich piškot. Podobný postup. Teď se u nás štrůdlíkuje a švestkuje. :)
VymazatJednou jsem jedla obrácený ananasový koláč a byl výborný, setkala jsem se s ním poprvé. Pak jsem našla recept na třešňový, těsto bylo lité a vyšel mi takový vyšší lívanec 😁 Tvé těsto se mi zdá asi jako na bábovku?
OdpovědětVymazatRůženko, doporučuji, už jsem ho dělala 2x a jen se po něm zaprášilo. :)
VymazatIvo, ten vypadá luxusně a při tom docela jednoduše. A líbí se mi tam i mák v těstě. ten ke švestkám patří. Musím pověřit manžela, aby mi nasbíral švestky někde v opuštěné zahradě. O jedné tu víme. :D
OdpovědětVymazatMaruško, toho máku můžeš dát i 2 lžíce. :)
OdpovědětVymazatPokud ještě někde seženu švestky, koláč vyzkouším, Ivi, moc se mi líbí. :)
OdpovědětVymazatHani, byl dobrý.
OdpovědětVymazat