Rozpis:
- 3 vejce
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml smetany 33%
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 5 g prášku do pečiva
- 5 g prášku do perníku
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- špetka soli
- ostružiny
- máslo na vymazání formy
- jemná strouhanka na vysypání formy
Postup:
Ušleháme bílky se špetkou soli na hustý sníh. V míse prošleháme žloutky s cukry a smetanou. Přidáme ořechy, citronovou kůru a nakonec střídavě vmícháme mouku s kypřícími prášky a sníh. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy, uhladíme a poklademe ostružinami. Vložíme do trouby vyhřáté na 165°C a pečeme 30-35 minut. Po upečení necháme chvilku koláč ve formě a potom ho přendáme na mřížku vychladnout. Při podávání můžeme posypat moučkovým cukrem.
Píšu si, musím vyzkoušet, vypadá to moc dobře :)
OdpovědětVymazatDěkuji, koláč byl dobrý.
VymazatLákavé! :-)
OdpovědětVymazatLetos se urodily ostružiny a švestky. Tak u nás teď probíhá povidlování.
VymazatNemít dne Míša řezy od dcery, tož bych Iva slintala. Určitě to byla dobrota.
OdpovědětVymazatMarti, koláč byl dobrý, s ostružinami takový pikantní.
VymazatUrčitě je to velká dobrota.Chodím si k tobě pro recepty,za což moc děkuji
OdpovědětVymazatJitu, já k tobě chodím na krásné obrázky, jsi šikulka.
VymazatOstružiny mám jenom mražené, z těch by koláč nejspíš nedopadl moc dobře, takže si ho nechám až na příští rok, Ivi. :)
OdpovědětVymazatUž se peče pouze z jablek nebo hrušek, ostatní ovoce je pouze z mrazáku nebo kompot. Některé moučníky vyžadují čerstvé.
OdpovědětVymazat