30 srpna 2020

Ostružinový koláč s perníkovou příchutí

Rozpis:

  • 3 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml smetany 33%
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 5 g prášku do pečiva
  • 5 g prášku do perníku
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • ostružiny
  • máslo na vymazání formy
  • jemná strouhanka na vysypání formy
Postup:

Ušleháme bílky se špetkou soli na hustý sníh. V míse prošleháme žloutky s cukry a smetanou.  Přidáme ořechy, citronovou kůru a nakonec střídavě vmícháme mouku s kypřícími prášky a sníh. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy, uhladíme a poklademe ostružinami. Vložíme do trouby vyhřáté na 165°C a pečeme 30-35 minut. Po upečení necháme chvilku koláč ve formě a potom ho přendáme na mřížku vychladnout. Při podávání můžeme posypat moučkovým cukrem.




 

10 komentářů:

  1. Píšu si, musím vyzkoušet, vypadá to moc dobře :)

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Letos se urodily ostružiny a švestky. Tak u nás teď probíhá povidlování.

      Vymazat
  3. Nemít dne Míša řezy od dcery, tož bych Iva slintala. Určitě to byla dobrota.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, koláč byl dobrý, s ostružinami takový pikantní.

      Vymazat
  4. Určitě je to velká dobrota.Chodím si k tobě pro recepty,za což moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, já k tobě chodím na krásné obrázky, jsi šikulka.

      Vymazat
  5. Ostružiny mám jenom mražené, z těch by koláč nejspíš nedopadl moc dobře, takže si ho nechám až na příští rok, Ivi. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Už se peče pouze z jablek nebo hrušek, ostatní ovoce je pouze z mrazáku nebo kompot. Některé moučníky vyžadují čerstvé.

    OdpovědětVymazat

Přání