14 února 2021

Točený perník

Těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 180 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 150 g másla (hery)
  • 2 velká vejce
  • 1/2 prášku do perníku
  • mletá skořice
povidla
kokos
mleté ořechy
rum
vejce na potření

Postup:
Zaděláme těsto a necháme v chladu ztuhnout. Povidla smícháme s kokosem a rumem (odhadem, aby povidla netekla). Vychlazené těsto vyválíme na pomoučněném válu na tenký plát. Potřeme povidlovou náplní a hustě posypeme ořechy a zavineme do rolády. Kraje nemusíme přehýbat - povidla nevytečou. Dáme na plech s pečícím papírem, povrch propícháme vidličkou a potřeme vejcem. Pečeme na 180°C asi 20 - 25 minut  (do zezlátnutí).
Vidličkou jsem propichovala perník pouze ze strany a tentokrát, aby byl perník hezký jsem propíchala i střed a praskl. Doporučuji propíchat méně.



13 komentářů:

  1. Perníkový závin už jsem dělala několikrát, ale mám jiný recept. Ten tvůj vyzkouším, Ivi, suroviny bych na něj našla. Vypadá skvěle a vůbec nevadí, že popraskal, mně praskne skoro vždycky. ;)
    Přeji pohodový nedělní večer. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, byl dobrý, ale když se nejvíc snažím ..... :-)
      Přeji pohodové dny.

      Vymazat
  2. Perníkový závin vypadá zajímavě. Ivi, jsem ráda, že jsem tě zase našla u Fukčárinky. Musím ti to tu zase pozpátku prošmejdit. Měj se pěkně. Hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Heli, také musím k tobě na návštěvu. Přeji pohodové dny.

      Vymazat
  3. Ivi,závin vypadá hezky a lákavě. Prasklinka na chuti určitě neubrala :-)
    Přeji pěkný nový týden :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, omlouvám se, přehlédla jsem tě.Perník byl chuťově dobrý,ale.....
      Přeji krásné pohodové dny.

      Vymazat
  4. Ivo,závin vypadá velmi dobře určitě vyzkouším.Zaujalo mě,že se může přidat do povidel kokos,aby nebyly tak tekuté.Občas mi z něčeho vytečou.Dobrý nápad,hlavně,abych si ho pamatovala.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tento recept našla ve svém starém receptovém sešitě. Kdysi jsem ho také dělávala. Tento perník je výborný a není tak suchý jako na perník plech.
      Také ti přeji pohodové dny.

      Vymazat
  5. Ivo, chystám se právě na něco pečeného s červenou řepou. Ovšem tento točený perník nemá chybu. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ve sklepě mám také ještě řepu, musím z ní také něco udělat.

      Vymazat
  6. Perníkový závin vidím poprvé, ale podle receptu to musí být náramná dobrota. Že popraskal to nevadí, mě osobně takové moučníky chutnají víc , jsou křupavější 😉😊

    OdpovědětVymazat
  7. Růženko, byl dobrý, ale když se snažím, většinou to nedobře dopadne. :-))

    OdpovědětVymazat
  8. Ivo, perníkový závin vypadá lákavě. Hned bych si dala. Díky i za typ povidlas kokosem. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat

Přání