Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 180 g cukru
- 2 lžíce medu
- 150 g másla (hery)
- 2 velká vejce
- 1/2 prášku do perníku
- mletá skořice
povidla
kokos
mleté ořechy
rum
vejce na potření
Postup:
Zaděláme těsto a necháme v chladu ztuhnout. Povidla smícháme s kokosem a rumem (odhadem, aby povidla netekla). Vychlazené těsto vyválíme na pomoučněném válu na tenký plát. Potřeme povidlovou náplní a hustě posypeme ořechy a zavineme do rolády. Kraje nemusíme přehýbat - povidla nevytečou. Dáme na plech s pečícím papírem, povrch propícháme vidličkou a potřeme vejcem. Pečeme na 180°C asi 20 - 25 minut (do zezlátnutí).
Vidličkou jsem propichovala perník pouze ze strany a tentokrát, aby byl perník hezký jsem propíchala i střed a praskl. Doporučuji propíchat méně.
Perníkový závin už jsem dělala několikrát, ale mám jiný recept. Ten tvůj vyzkouším, Ivi, suroviny bych na něj našla. Vypadá skvěle a vůbec nevadí, že popraskal, mně praskne skoro vždycky. ;)
OdpovědětVymazatPřeji pohodový nedělní večer. :)
Hani, byl dobrý, ale když se nejvíc snažím ..... :-)
VymazatPřeji pohodové dny.
Perníkový závin vypadá zajímavě. Ivi, jsem ráda, že jsem tě zase našla u Fukčárinky. Musím ti to tu zase pozpátku prošmejdit. Měj se pěkně. Hela
OdpovědětVymazatAhoj Heli, také musím k tobě na návštěvu. Přeji pohodové dny.
VymazatIvi,závin vypadá hezky a lákavě. Prasklinka na chuti určitě neubrala :-)
OdpovědětVymazatPřeji pěkný nový týden :-)
Ali, omlouvám se, přehlédla jsem tě.Perník byl chuťově dobrý,ale.....
VymazatPřeji krásné pohodové dny.
Ivo,závin vypadá velmi dobře určitě vyzkouším.Zaujalo mě,že se může přidat do povidel kokos,aby nebyly tak tekuté.Občas mi z něčeho vytečou.Dobrý nápad,hlavně,abych si ho pamatovala.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny
Já jsem tento recept našla ve svém starém receptovém sešitě. Kdysi jsem ho také dělávala. Tento perník je výborný a není tak suchý jako na perník plech.
VymazatTaké ti přeji pohodové dny.
Ivo, chystám se právě na něco pečeného s červenou řepou. Ovšem tento točený perník nemá chybu. ☺
OdpovědětVymazatMarti, ve sklepě mám také ještě řepu, musím z ní také něco udělat.
VymazatPerníkový závin vidím poprvé, ale podle receptu to musí být náramná dobrota. Že popraskal to nevadí, mě osobně takové moučníky chutnají víc , jsou křupavější 😉😊
OdpovědětVymazatRůženko, byl dobrý, ale když se snažím, většinou to nedobře dopadne. :-))
OdpovědětVymazatIvo, perníkový závin vypadá lákavě. Hned bych si dala. Díky i za typ povidlas kokosem. Měj se hezky.
OdpovědětVymazat