Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 8 g vanilkového cukru
- 7 g sušeného droždí
- 3 lžíce cukru
- špetka soli
- 3 lžíce oleje
- 1 vejce + 1 bílek
- 180 ml vlažného mléka
Náplň:
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru
- 2-3 lžíce kukuřičného škrobu
- 300 ml mléka
Postup:
Smícháme všechny sypké ingredience. Přidáme olej, celé vejce a bílek, žloutek z druhého vejce si odložíme stranou na potírání. Po částech přiléváme mléko, vypracujeme těsto a necháme přikryté zkynout.
Na náplň v rendlíku vymícháme vejce s cukrem a škrobem do hladka. Přilijeme mléko, dobře promícháme a za stálého míchání uvaříme hustou náplň. Přendáme do misky, přikryjeme fólií a necháme vychladnout.
Zkynuté těsto dáme na pomoučněný vál, mírně propracujeme a vyválíme tenký plát. Z těsta nakrájíme úzké proužky, dva na jednom konci spojíme přimáčknutím a upleteme. Upletený proužek spojíme do oválku a ten překroutíme do osmičky. Přendáme je na plech s pečícím papírem, přikryjeme a necháme cca 20 minut nakynout. Potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící mléka. Náplň přendáme do cukrářského sáčku s ustřiženým koncem a "krucánky" naplníme. Je možné použít také tvarohovou náplň. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30 minut. Necháme na mřížce vychladnout, pocukrujeme a můžeme dozdobit zbytkem náplně.
Inspirace: YouTube
Koláče vypadají skvěle, Ivi, určitě je vyzkouším, na kynuté moučníky bych ještě odbyt měla. ;)
OdpovědětVymazatZajímavé koláčky.Také bych měla chuť je vyzkoušet.
OdpovědětVymazatIvo,měj se hezky
tetkapernikarka
OdpovědětVymazatIvi, vůbec nevypadají špatně 😊 Možná tedy i já vyzkouším 😊 Alena