03 června 2022

Plněné krucánky

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 8 g vanilkového cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 3 lžíce oleje
  • 1 vejce + 1 bílek
  • 180 ml vlažného mléka
Náplň:
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru 
  • 2-3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 300 ml mléka
Postup:
Smícháme všechny sypké ingredience. Přidáme olej, celé vejce a bílek, žloutek z druhého vejce si odložíme stranou na potírání. Po částech přiléváme mléko, vypracujeme těsto a necháme přikryté zkynout.
Na náplň v rendlíku vymícháme vejce s cukrem a škrobem do hladka. Přilijeme mléko, dobře promícháme a za stálého míchání uvaříme hustou náplň. Přendáme do misky, přikryjeme fólií a necháme vychladnout.
Zkynuté těsto dáme na pomoučněný vál, mírně propracujeme a vyválíme tenký plát. Z těsta nakrájíme úzké proužky, dva na jednom konci spojíme přimáčknutím a upleteme. Upletený proužek spojíme do oválku a ten překroutíme do osmičky. Přendáme je na plech s pečícím papírem, přikryjeme a necháme cca 20 minut nakynout.  Potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící mléka. Náplň přendáme do cukrářského sáčku s ustřiženým koncem a "krucánky" naplníme. Je možné použít také tvarohovou náplň. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30 minut.  Necháme na mřížce vychladnout, pocukrujeme a můžeme dozdobit zbytkem náplně. 
Inspirace: YouTube



3 komentáře:

  1. Koláče vypadají skvěle, Ivi, určitě je vyzkouším, na kynuté moučníky bych ještě odbyt měla. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé koláčky.Také bych měla chuť je vyzkoušet.
    Ivo,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. tetkapernikarka
    Ivi, vůbec nevypadají špatně 😊 Možná tedy i já vyzkouším 😊 Alena

    OdpovědětVymazat

Přání