09 června 2020

Dvouvrstvý křehký koláč

Rozpis křehké těsto:
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 125 g másla
  • špetka soli
Rozpis náplň:
  • 500 g mascarpone
  • 340 g hustého řeckého jogurtu
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 vejce
  • 200 g strouhané mléčné čokolády
Dozdobení:
  • kakaový prášek
  • čokoládová rýže
  • máslo na vymazání koláčové formy

Postup:
Smícháme mouku s cukrem, přidáme změklé máslo, špetku soli a vytvoříme drobenku. Přidáme vejce a žloutek, vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v ledničce alespoň půl hodiny rozležet.
V míse promícháme vejce s cukrem, přidáme mascarpone, jogurt, rum a dobře promícháme.
Těsto vyjmeme z ledničky, rozválíme na kulatý plát cca 6 mm silný a pomocí válečku vložíme do vymazané koláčové formy (28 cm a na obvodu do výšky 4 cm). Urovnáme ve formě a okraje odřízneme. Čokoládu rovnoměrně rozprostřeme po dně na těsto, nalijeme náplň a uhladíme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 45 minut.
Po upečení necháme vychladnout ve formě a potom přendáme na tác. Dozdobíme kakaem a čokoládovou rýží. Doporučuji nechat delší dobu po vychladnutí, aby čokoláda dobře zatuhla.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání