11 února 2020

Trhaná buchta

Rozpis:
  • 700 g hladké mouky
  • 120 g rozpuštěného vlažného másla
  • 100 g cukru krupice
  • 300-350 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 1 vejce
  • 1 rovná lžíce soli
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • hladká mouka na vyvalování
  • 1 vejce na potírání
  • tekuté máslo na potření po upečení
Náplň:
  • celkem 500 g
  • strouhané ořechy, povidla, skořice, citronová kůra, cukr, rum
Postup:
Do mísy dáme mouku, uděláme důlek, přidáme část cukru, rozdrobíme droždí, zalijeme částí mléka a necháme zkynout kvásek. Přidáme zbytek cukru a mléka, vejce, vlažné máslo, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Zaděláme těsto a necháme zkynout.
Mezitím si připravíme hustší náplň smícháním uvedených ingrediencí podle chuti. Zkynuté těsto rozdělíme na poloviny. Vyválíme plát a formičkou o průměru 12 cm vykrájíme 9 koleček, která potřeme náplní, nařízneme a stočíme do kornoutu. Ze zbytku plátu vykrájíme menší kolečka, opět naplníme a stočíme do kornoutu. Velkých 8 kornoutů urovnáme do kruhu s menšími mezerami (nakynou), do středu vložíme velký kornout a kolem něho malé kornouty. Z druhé poloviny těsta postupujeme stejně a místo malých kornoutů můžeme udělat plněné kuličky. Všechno necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C cca 30 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným máslem.
Buchtu je nejlépe trhat po částech.
Inspirace: Čarujeme.sk - změněno.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání