10 prosince 2019

Plněné žemličky

Rozpis
  • 500 g hladké mouky
  • 125 ml oleje
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 2 vařené nastrouhané brambory
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
Náplň:
  • 150 g strouhaného sýra
  • 100 g majolky
  • nastrouhaná cibulka
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • mouka na vál
  • vejce na potírání
  • sezam na posypání
  • pikantní klobása
Postup:
Do mouky v míse uděláme důlek, dáme rozdrobené droždí, posypeme cukrem a polijeme částí mléka. Po nakynutí kvásku přidáme ostatní ingredience, vypracujeme hladké těsto a necháme nakynout. Těsto přendáme na vál posypaný hladkou moukou, odkrajujeme kousky, z nich uděláme kuličky a přendáme na plech s pečícím papírem. Necháme je chvíli nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem, vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme do zlatava.
Na náplň nastrouháme do mísy cibulku a sýr. Přidáme majolku, utřené stroužky česneku, sůl, pepř a dobře promícháme.
Vychladlé žemličky prořízneme, potřeme náplní a do každé vložíme plátek klobásy.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání