Rozpis
- 500 g hladké mouky
- 125 ml oleje
- 250 ml vlažného mléka
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- 2 vařené nastrouhané brambory
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
Náplň:
- 150 g strouhaného sýra
- 100 g majolky
- nastrouhaná cibulka
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř
- mouka na vál
- vejce na potírání
- sezam na posypání
- pikantní klobása
Postup:
Do mouky v míse uděláme důlek, dáme rozdrobené droždí, posypeme cukrem a polijeme částí mléka. Po nakynutí kvásku přidáme ostatní ingredience, vypracujeme hladké těsto a necháme nakynout. Těsto přendáme na vál posypaný hladkou moukou, odkrajujeme kousky, z nich uděláme kuličky a přendáme na plech s pečícím papírem. Necháme je chvíli nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem, vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme do zlatava.
Na náplň nastrouháme do mísy cibulku a sýr. Přidáme majolku, utřené stroužky česneku, sůl, pepř a dobře promícháme.
Vychladlé žemličky prořízneme, potřeme náplní a do každé vložíme plátek klobásy.
Žádné komentáře:
Okomentovat