18 srpna 2019

Obrácený meruňkový koláč

Rozpis těsto:
  • 120 g špaldové celozrnné mouky

  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g másla
  • 3 vejce
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 100 g cukru
  • 12-15 meruněk
Postup:
Nejprve si připravíme rozpůlené a vypeckované meruňky.
Na ohřátou pánev, která je vhodná na vaření i do trouby, dáme máslo a cukr. Na středním plameni mícháme, pokud se nevytvoří karamel. Pánev stáhneme z plotýnky a na karamel klademe půlky meruněk řeznou plochou dolů. Meruňky klademe natěsno, v horkém karamelu se hodně zmenší. Pánev s meruňkami v karamelu vložíme na 10 minut do trouby vyhřáté na 170°C. V míse ušleháme máslo s cukrem, postupně přišleháme žloutky a nakonec zakysanku. Do směsi zamícháme mouku přesátou s práškem do pečiva. Ušleháme bílky se špetkou soli a zlehka vmícháme do těsta. Těsto nalijeme na zapečené meruňky, uhladíme a vložíme zpět do trouby na cca 30 minut. Hotový koláč necháme prochladnout a vyklopíme na talíř.
Inspirace z internetu.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání