Rozpis piškot:
- 2 vejce
- 70 g cukru krupice
- 60 g polohrubé mouky
Krém:
- 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 100 g cukru krupice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce mléka
- 6 plátků želatiny
Višňová vložka:
- 250 ml okapaných višní bez pecek (z kompotu)
- 2 vrchovaté lžíce solamylu
- 30 g cukru krupice
- 175 ml šťávy z kompotu
- 1 rovná lžička mleté skořice
Na dohotovení:
- 150 ml ušlehané šlehačky
- okapané višně
- strouhaná čokoláda
Postup:
Na dno dortové formy položíme pečící papír a postříkáme ho i s boky formy olejem ve spreji. Z vajec a cukru ušleháme hustý krém a zlehka vmícháme přesátou mouku. Těsto nalijeme do formy, uhladíme a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Po chvilce piškot přendáme na mřížku vychladnout a formu umyjeme. Vychladlý piškot přendáme bez papíru do formy.
Trochu šťávy dáme stranou a rozmícháme v ní škrob, zbytek nalijeme do kastrolu a dáme se skořicí a cukrem vařit. Vlijeme rozmíchaný škrob, chvíli povaříme za stálého míchání a ke konci varu přidáme višně. Horké nalijeme do misky o průměru cca 17 cm, kterou jsme předem vyložili potravinářskou fólií a necháme vychladnout. Potom vložíme na střed korpusu ve formě.
Smícháme tvaroh s cukrem a citronovou šťávou. Do studené vody namočenou želatinu vyždímáme, vložíme do mléka zahřátého k bodu varu (nevaříme) a rozpouštěnou vmícháme do tvarohu. Ušlehanou šlehačku vmícháme do krému a navrstvíme do formy na korpus s višněmi.
Dort necháme v ledničce ztuhnout, přendáme na tác a postrouháme čokoládou. Dozdobíme šlehačkou a višněmi.
Žádné komentáře:
Okomentovat