25 března 2019

Sváteční rohlíčky

Rozpis:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 200 ml oleje
  • 5 lžic cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 20 g droždí
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 1 lžička soli
  • 250 ml vlažného mléka
Náplň:
  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr moučka podle chuti
  • rozšlehané vejce na potření
  • cukr na posypání
Postup:
Do prosáté mouky v míse uděláme důlek a do něj dáme část cukru, rozdrobíme droždí a zalijem trochou mléka. Necháme zkynout kvásek, přidáme zbytek mléka a cukrů, žloutky, citronovou kůru a sůl.V průběhu zadělávání těsta přidáváme olej. Hotové těsto přikryjeme fólií a necháme vykynout.
Než nám nakyne těsto, uděláme si tvarohovou náplň. Tvaroh vybalíme z alobalu, vložíme do misky, přidáme ostatní ingredience a zamícháme. Náplň nesmí být řídká, aby nevytékala při pečení.
Z vykynutého těsto uděláme na válu váleček a rozdělíme na 60 g kousky. Z nich uděláme kuličky a klademe je na pomoučněný vál. Potom kuličky rozválíme na širší ovál, na kratší stranu dáme tvarohovou náplň, přikryjeme těstem a přimáčkneme. Zbytek oválku prořežeme mřížkovacím válečkem a stočíme do rohlíčku. Rohlíčky klademe na plech s pečícím papírem, necháme je přikryté utěrkou cca 5-10 minut nakynout a potom je potřeme (nejlépe 2x) rozšlehaným vejcem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 25 minut.
Inspirace: Hančiny sladkosti - upraveno.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...