Rozpis:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 200 ml oleje
- 5 lžic cukru
- 1 vanilkový cukr
- 20 g droždí
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 1 lžička soli
- 250 ml vlažného mléka
Náplň:
- 250 g tvarohu v alobalu
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- cukr moučka podle chuti
- rozšlehané vejce na potření
- cukr na posypání
Postup:
Do prosáté mouky v míse uděláme důlek a do něj dáme část cukru, rozdrobíme droždí a zalijem trochou mléka. Necháme zkynout kvásek, přidáme zbytek mléka a cukrů, žloutky, citronovou kůru a sůl.V průběhu zadělávání těsta přidáváme olej. Hotové těsto přikryjeme fólií a necháme vykynout.
Než nám nakyne těsto, uděláme si tvarohovou náplň. Tvaroh vybalíme z alobalu, vložíme do misky, přidáme ostatní ingredience a zamícháme. Náplň nesmí být řídká, aby nevytékala při pečení.
Z vykynutého těsto uděláme na válu váleček a rozdělíme na 60 g kousky. Z nich uděláme kuličky a klademe je na pomoučněný vál. Potom kuličky rozválíme na širší ovál, na kratší stranu dáme tvarohovou náplň, přikryjeme těstem a přimáčkneme. Zbytek oválku prořežeme mřížkovacím válečkem a stočíme do rohlíčku. Rohlíčky klademe na plech s pečícím papírem, necháme je přikryté utěrkou cca 5-10 minut nakynout a potom je potřeme (nejlépe 2x) rozšlehaným vejcem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 25 minut.
Inspirace: Hančiny sladkosti - upraveno.
Žádné komentáře:
Okomentovat