10 února 2019

Bramborové pletýnky s kváskem

Rozpis:


  • 150 g strouhaných vychladlých brambor
  • 40 g změklého másla
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 120 g žitného kvásku
  • 1 vejce
  • 60 g soli
  • 80 g vody
  • 150 g pšeničné chlebové mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • mouka na podsypání
  • vejce na potírání
  • semínka a hrubou sůl na posypání
Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme přikryté vykynout. Po vykynutí, jakmile těsto začíná mít praskliny, upleteme houstičky (pletýnky). Při vyvalování jednotlivých válečků dobře podsypáváme moukou, aby se při kynutí neslepily. Pletýnky přendáme na plech s pečícím papírem a přikryjeme zlehka potravinářskou fólií, aby neokoraly. Necháme nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky nebo pouze solí. Pečeme při teplotě 180-190°C cca 30 minut. Podáváme třeba se zbojnickým salátem.
Inspirace: Kvásková kuchařka Jany Berkové






Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání