Rozpis:
- 150 g strouhaných vychladlých brambor
- 40 g změklého másla
- 1 lžička mletého kmínu
- 120 g žitného kvásku
- 1 vejce
- 60 g soli
- 80 g vody
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- mouka na podsypání
- vejce na potírání
- semínka a hrubou sůl na posypání
Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme přikryté vykynout. Po vykynutí, jakmile těsto začíná mít praskliny, upleteme houstičky (pletýnky). Při vyvalování jednotlivých válečků dobře podsypáváme moukou, aby se při kynutí neslepily. Pletýnky přendáme na plech s pečícím papírem a přikryjeme zlehka potravinářskou fólií, aby neokoraly. Necháme nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky nebo pouze solí. Pečeme při teplotě 180-190°C cca 30 minut. Podáváme třeba se zbojnickým salátem.
Inspirace: Kvásková kuchařka Jany Berkové
Žádné komentáře:
Okomentovat