30 ledna 2019

Pokus o roládu Hurikán

Rozpis:
  • 6 žloutků
  • 110 g hladké mouky
  • 60 g oleje
  • 55 g cukru
  • 90 g mléka
  • 6 bílků
  • 55 g cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 400 ml smetany ke šlehání (i méně)
  • ztužovač šlehačky
Postup:
V kastrolu ohřejeme olej na 70°C, nasypeme mouku a pečlivě mícháme, až je těsto hladké. Přidáme žloutky, mléko, cukr a dobře promícháme.
Z bílků ušleháme sníh, přidáme opět cukr promíchaný s práškem do pečiva a ušleháme, až se na sněhu dělají špičky. Sníh opatrně vmícháme do těsta. Těsto rozdělíme na polovinu, jednu rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečlivě urovnáme ( použila jsem plech 30x37cm). Z druhé poloviny odebereme 6 lžic těsta, pečlivě do nich vmícháme kakao a do hladka rozmícháme, potom zlehka vmícháme do zbytku druhé poloviny. Toto těsto vložíme do cukrářského sáčku a pokryjeme celou plochu světlého těsta. Rukojetí stěrky nakreslíme horizontálně těsně vedle sebe čáry hluboké až k papíru, stejné čáry nakreslíme i vertikálně. Potom opatrně plechem poklepeme, aby se odstranily případné bubliny.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C, uprostřed trouby 20 minut. Potom plát dáme na mřížku a přikryjeme papírem. Otočíme plát na pořád teplý plech (překlopený dnem nahoru) tak, aby plát ležel světlou stranou nahoru a dopečeme ještě 3-5 minut. Zavineme roládu a přesuneme na mřížku vychladnout. Abychom dostali správný efekt hurikánu, musíme motat rovnoběžne s poslední malovanou čárou.
Připravíme si náplň, já jsem ušlehala šlehačku se ztužovačem. Roládu opatrně rozbalíme, potřeme náplní, stočíme a dáme před krájením do ledničky vychladit.
Tato roláda nedopadla podle mých představ, ale zveřejnila jsem - byla dobrá.
Inspirace z internetu.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...