Rozpis:
- 150 g pšeničného kvásku
- 8 g soli
- 250 g vlažné vody
- 25 g sušeného mléka
- 20 g másla
- 250 g mouky pšeničné hladké
- 125 g mouky žitné chlebové
- 50 g mouky pšeničné celozrnné
- 50-80 g vlašských ořechů
- hladká mouka na vál
- vejce na potření
- sezamová semínka
Postup:
Do mísy dáme pšeničný kvásek a nalijeme vlažnou vodu. Přidáme mouky, sušené mléko, sůl a tekuté zchladlé máslo. V robotu nebo ručně vypracujeme těsto a nakonec vmícháme posekané ořechy. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 2-3 hodiny kynout ( zdvojnásobí objem). Zkynuté přendáme na pomoučněný vál, rozkrájíme na 8 dílů a vytvarujeme dalamánky, které přendáme na plech s pečícím papírem a přikryté utěrkou necháme asi 2 hodiny nakynout. Zkynuté dalamánky nařízneme ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme při teplotě 190°C cca 20 minut.
Inspirace: Kvásková kuchařka Jany Berkové
Žádné komentáře:
Okomentovat