03 září 2018

Obrácený švestkový koláč



Rozpis těsto:
  • 5 vajec
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 5 lžic oleje
  • 5 lžic teplé vody
Krém:
  • 1 l mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • cukr podle chuti
  • 1 mírně vrchovatá lžíce polohrubé mouky
  • rum
  • 125 g másla

Další ingredience:
  • 1 kg švestek
  • cukr krupice
  • máslo na potření pečícího papíru
  • čokoláda na posypání
Postup:
Pečící papír na plechu ( 30x37 cm ) důkladně potřeme máslem, posypeme cukrem a poklademe švestkami nakrájenými na čtvrtky.
Do mísy dáme žloutky, cukr a šleháme do pěny. Postupně přišleháme teplou vodu a olej. Vmícháme mouku přesátou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli. Těsto rozetřeme na švestky a vložíme do trouby vyhřáté na 175-180°C. Pečeme 25-30 minut, po mírném prochladnutí překlopíme na čistý plech a opatrně stáhneme pečící papír.
Do kastrolu nalijeme 2/3 mléka, vmícháme cukr (dala jsem cca 150g) a dáme vařit. Zbytek mléka nalijeme do velkého hrnku, dáme pudinky a mouku, dobře metličkou promícháme a nalijeme do vroucího mléka. Asi 5 minut za stálého míchání prováříme, zamícháme rum podle chuti a ihned rozetřeme na švestky. Ještě teplé postrouháme čokoládou.







Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání