23 září 2018

Medovník s polevou ganache

Rozpis těsto:
  • 450 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 150 g hery
  • 1 vejce
  • 5 lžic tekutého medu
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžičky kakaa
  • 1 vrchovatá lžička jedlé sody
  • mouka na podsypávání při vyvalování
Krém:
  • 1 svařené salko
  • 300 g másla
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
Poleva ganache:
  • 120 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany na šlehání
  • 50 ml rumu
  • mleté ořechy
Postup:
Mléko, med, heru, cukr a vejce šleháme asi 5 minut v kotlíku nad párou (nesmí se vařit). Do mísy prosijeme mouku se sodou a kakaem, přidáme ušlehanou vlažnou směs, vypracujeme těsto a necháme pod fólií odpočinout. Odebíráme těsto a postupně z něj vyválíme 6 placek o průměru 22 cm. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C cca 4 minuty. Odřezky upečeme, po zchladnutí rozdrobíme, smícháme s ořechy a použijeme je na obsypání boku dortu.
Z mléka a pudinků si uvaříme hustý nesladký pudink. Zkaramelizované salko vešleháme do změklého másla a přišleháme zchladlý pudink. Část krému si necháme na potření boku dortu a nazdobení. Postupně medové placky potíráme rumem zředěným 1:1 s vodou a plníme krémem. Potřený bok dortu posypeme ořechy s drobečky a pomocí cukrářského sáčku s trubičkou okolo dortu uděláme krémový okraj. Vložíme do ledničky na chvíli zatuhnout a navrch rozetřeme polevu ganache. Připravíme ji rozehřátím čokolády nad párou a přidáme smetanu. (Používám čokoládu na vaření z Lidlu, obsahuje 52% kakaa.) Polevu necháme mírně vychladnout a rozetřeme na vrch dortu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...