22 září 2018

Hodové koláčky

Rozpis:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 kostky droždí
  • 375 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička soli
  • 200 ml oleje
  • 2 lžíce tekutého sádla
  • citronová kůra
  • tvarohová a povidlová náplň
  • drobenka
  • 1 vejce na namáčení koláčků
  • cukr moučka na posypání
Postup:
Do prosáté mouky v míse uděláme důlek, nasypeme cukry, rozdrobíme droždí, zalijeme troškou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Přidáme žloutky, zbytek mléka, olej, sádlo, rum, sůl a citronovou kůru. Vypracujeme těsto a necháme zkynout. Potom lžící vykrajujeme kousky, prsty je roztáhneme a naplníme náplní. Po zabalení koláčky namáčíme v rozšlehaném vejci a drobence. Necháme na plechu chvilku nakynout a pečeme v troubě vyhřáté na 190°C do zlatava. Po sejmutí z plechu koláčky posypeme moučkovým cukrem.
Inspirace: Alenka perníkářka.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání