Rozpis:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 kostky droždí
- 375 ml mléka
- 6 žloutků
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička soli
- 200 ml oleje
- 2 lžíce tekutého sádla
- citronová kůra
- tvarohová a povidlová náplň
- drobenka
- 1 vejce na namáčení koláčků
- cukr moučka na posypání
Postup:
Do prosáté mouky v míse uděláme důlek, nasypeme cukry, rozdrobíme droždí, zalijeme troškou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Přidáme žloutky, zbytek mléka, olej, sádlo, rum, sůl a citronovou kůru. Vypracujeme těsto a necháme zkynout. Potom lžící vykrajujeme kousky, prsty je roztáhneme a naplníme náplní. Po zabalení koláčky namáčíme v rozšlehaném vejci a drobence. Necháme na plechu chvilku nakynout a pečeme v troubě vyhřáté na 190°C do zlatava. Po sejmutí z plechu koláčky posypeme moučkovým cukrem.
Inspirace: Alenka perníkářka.
Žádné komentáře:
Okomentovat