10 srpna 2018

Studená polévka z červené řepy - polský chlodnik

Rozpis:
  • 500 g červené řepy
  • 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 salátová okurka
  • 1 l acidofilního mléka
  • 200 g zakysané smetany
  • pažitka nebo kopr
  • podle potřeby citronová šťáva
  • 4-6 vajec vařených natvrdo
Postup:
Řepu očistíme, omyjeme, nakrájíme na centimetrové kostičky a vložíme do kastrolku. Přidáme cukr, 1/2 lžičky soli, zalijeme asi do poloviny vodou a vaříme zvolna do změknutí (asi 30-40 minut). Uvařenou řepu necháme ve vývaru vychladnout.
Okurku podélně přeřízneme, odstraníme semeník a zbytek nakrájíme opět na centimetrové kostičky.
V míse smícháme acidofilní mléko, zakysanou smetanu, osolíme, přidáme vařenou řepu i s vývarem a opět promícháme. Pokud je potřeba, dosolíme nebo dokyselíme citronovou šťávou.
Vložíme na 2 hodiny do lednice vychladit. Potom polévku nalijeme do talířů, navrch vložíme 1 nebo 2 poloviny vajíčka a dozdobíme pažitkou. Dávala jsem pouze pažitku, původně do polévky patří kopr, ale moji strávníci kopr nemají rádi.
Inspirace: Kuchařka pro dceru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání