18 června 2018

Kynutý koláč s tvarohem a meruňkami

Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g oleje
  • 1 žloutek
  • 1/3 kostky droždí ( asi 15 g)
  • 250 ml vlažného mléka
  • 3/4 lžičky soli
Tvarohová náplň:
  • 500 g tvarohu v kostce
  • 1 žloutek
  • 1/2 vanilkového cukru
  • cukr podle chuti
  • lžička strouhané citronové kůry
  • sníh ze dvou bílků
Drobenka:
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1/2 - 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 150 - 180 g másla
  • meruňky
  • asi lžička oleje
  • olej ve spreji
  • papír na pečení
Postup:
Do mísy přesijeme mouku a uděláme důlek. Nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme cca 50 ml z odměřeného vlažného mléka. Necháme vykynout kvásek, potom přidáme žloutek, olej, zbytek mléka a sůl. Zaděláme těsto a necháme vykynout.
Než nám těsto zkyne, nasypeme mouku s cukry do misky a rozdrobíme s máslem.
Hluboký plech ( 30x37 cm) vyložíme pečícím papírem mírně postříkaným olejem ve spreji. Zkynuté těsto přendáme na plech s papírem a rukama mírně potřenýma olejem těsto stejnoměrně rozprostřeme po celém papíru.
Tvaroh přendáme do mísy, vmícháme žloutek, strouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a podle chuti osladíme. Ze zbylých bílků ušleháme sníh a vmícháme do ochuceného tvarohu. Tvarohovou náplň natřeme na těsto, poklademe meruňkami a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 170-180°C cca 45 minut.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání