08 května 2018

Kváskový celozrnný chléb z litiňáku

Rozpis:


  • 300 g žitného kvásku
  • 270 ml vody
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 50 g žitné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu (používám mletý)
  • slunečnicová semínka
Postup:
Do mísy vložíme kvásek,nalijeme vlažnou vodu, přidáme mouky, semínka, kmín a sůl. Zaděláme těsto a necháme zkynout (2-3 hodiny). Doba kynutí je podle teploty, těsta by mělo být cca 1x tolik. Těsto přendáme na mírně pomoučněný vál a ručně ještě propracujeme, přidáváme co nejméně mouky, ale těsto by se nemělo lepit. Vypracované a vytvarované přendáme do ošatky. Pokud dáváme chléb kynout do ošatky bez ubrousku, je dobré nepatrně potřít solamylem, nepřilepí se. V ošatce přikryjeme látkovým ubrouskem a necháme kynout (cca hodinu).
Na spodní rošt v troubě dáme litinový pekáč s pokličkou a nahříváme alespoň 45 minut při teplotě 250°C. Zkynutý chléb přendáme rychle z ošatky do pekáče, nařízneme na povrchu, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 15 minut při 250°C, potom teplotu snížíme na 200°C, po deseti minutách odstraníme pokličku a ještě 5 minut pečeme odkrytý. Pečený chléb musí dunět při poklepu na spodek. Upečený přeložíme na mřížku vychladnout.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Okurky

Rozpis na jednu zavařovací láhev 0,7 l: 4 pepře 4 nová koření 1 bobkový list 5 cukerinů 1 lžička soli 1/2 lžičky hořčičného semínka 1/16 l o...