15 dubna 2018

Dalamánky s celozrnnou moukou



Rozpis:
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g celozrnné žitné mouky
  • 150 g pšeničné hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic oleje
  • 300 ml vlažného mléka
  • 25 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • vejce na potření
  • semínka na posypání
Postup:
Mouky nasypeme do mísy a smícháme se solí. Uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme troškou vlažného mléka. Po vzejití kvásku přilijeme zbytek mléka, olej a přidáme semínka. Vypracujeme těsto a necháme přikryté zkynout. Potom ho vyndáme na pomoučněný vál, rozdělíme na 14 dílů a vytvoříme tvary dalamánků. Přendáme na dva plechy s pečícím papírem. Musíme udělat mezi kousky větší rozestup, nakynou. Potřeme rozšlehaným vejcem nebo vodou a posypeme semínky. Můžeme také posypat hrubou solí. Necháme 15-20 minut nakynout a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 200°C a cca 10 minut dopečeme.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání