Rozpis:
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 g celozrnné žitné mouky
- 150 g pšeničné hladké mouky
- 1 lžička soli
- 5 lžic oleje
- 300 ml vlažného mléka
- 25 g droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíce lněných semínek
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- vejce na potření
- semínka na posypání
Postup:
Mouky nasypeme do mísy a smícháme se solí. Uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme troškou vlažného mléka. Po vzejití kvásku přilijeme zbytek mléka, olej a přidáme semínka. Vypracujeme těsto a necháme přikryté zkynout. Potom ho vyndáme na pomoučněný vál, rozdělíme na 14 dílů a vytvoříme tvary dalamánků. Přendáme na dva plechy s pečícím papírem. Musíme udělat mezi kousky větší rozestup, nakynou. Potřeme rozšlehaným vejcem nebo vodou a posypeme semínky. Můžeme také posypat hrubou solí. Necháme 15-20 minut nakynout a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 200°C a cca 10 minut dopečeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat