Rozpis těsto:
- 750 ml vody
- 230 g másla
- 230 g hladké mouky
- 8 vajec
- špetka soli
Krém:
- 750 ml mléka
- 2 karamelové pudinkové prášky
- 250 g másla
- cukr moučka podle chuti
- 500 ml šlehačky
- 2 ztužovače šlehačky
Karamelová poleva:
- 250 g cukru
- 250 ml šlehačky
Postup:
Vodu povaříme s máslem a solí, pak přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec. Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom všechna vejce (přidáváme další, až se předchozí pořádně zašlehá).
Na dva plechy dáme pečící papír, na každý naneseme polovinu těsta a uhladíme. Dáme péct do trouby předehřáté na 200°C. Prvních 15 minut troubu neotvíráme, jinak by praskly bubliny a těsto splasklo. Pečeme do té doby, než je povrch těsta na dotek křupavý (30-40 minut), těsto při zchladnutí změkne.
Na dva plechy dáme pečící papír, na každý naneseme polovinu těsta a uhladíme. Dáme péct do trouby předehřáté na 200°C. Prvních 15 minut troubu neotvíráme, jinak by praskly bubliny a těsto splasklo. Pečeme do té doby, než je povrch těsta na dotek křupavý (30-40 minut), těsto při zchladnutí změkne.
Z mléka, pudinkových prášků a dvou lžic cukru uvařime pudink. Zchladlý vešleháme po částech do změklého másla a podle chuti přišleháme cukr.
Krémem potřeme jeden plát větrníku. Ušleháme šlehačku se ztužovačem, rozetřeme na krém a přiklopíme druhým plátem.
Poleva: cukr nasypeme do kastrolu a necháme roztavit. Zalijeme horkou smetanou a vaříme do rozpuštění karamelu. Musíme použít smetanu horkou a postupujeme opatrně, karamel po zalití smetanou vzkypí. Horkou polevou polijeme povrch a necháme v ledničce do druhého dne ztuhnout. Karamelovou polevu jsem tentokrát na přání vnoučat nedělala.
Žádné komentáře:
Okomentovat