Rozpis:
- 500 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 2 velká vejce
- 60 g loupaných mandlí
- 60 g rozinek
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce horké vody
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička soli
- kůra z 1/2 citronu
Postup:
Mouku prosijeme s práškem do pečiva, rozinky zalijeme rumem a necháme nabobtnat. Vyšleháme změklé máslo s cukrem a lžící horké vody, vmícháme citronovou kůru a po jednom zašleháme vejce. Do směsi přišleháme tvaroh, sůl a polovinu mouky.
Na vál do druhé poloviny mouky přendáme našlehanou směs, přidáme 2/3 mandlí a rozinky. Vypracujeme těsto, vytvoříme hladký bochánek a povrch posypeme zbylými mandlemi, které zatlačíme do těsta. Přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 165°C 20 minut, teplotu zvýšíme na 180°C a dopékáme dalších 30-35 minut. Mazánek necháme vychladnout na mřížce, zabalíme jej do mikrotenové fólie a necháme do druhého dne rozležet. Před podáváním pocukrujeme. Je výborný i nerozležený.
Žádné komentáře:
Okomentovat