12 února 2018

Kynutý čokoládový cop

Rozpis těsto:
  • 650 g hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 3 vejce
  • 125 g rozpuštěného vlažného másla
  • 3/4 kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • kůra z jednoho pomeranče
Domácí nutela:
  • 100 g lískových oříšků
  • 1 slazené kondenzované mléko
  • 200 g čokolády mléčné nebo na vaření
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
Postup:
Nejprve si uděláme nutelu. Oříšky opražíme v troubě rozehřáté na 180°C pokud nezačnou praskat slupky. Potom je ještě horké zabalíme do utěrky a promnutím zbavíme slupek (pokud jich tam troška zbude, nevadí). Čokoládu rozpustíme v kondenzovaném mléku a necháme trochu vychladnout. Mezitím, co čokoláda stydne, rozmixujeme oříšky co nejjemněji. Přidáme zchladlou čokoládu, vanilkový extrakt, kakao, sůl a co nejlépe rozmixujeme. Směs můžeme naředit smetanou nebo horkou vodou, aby šla lépe roztírat.
Do mísy přesyjeme mouku. Uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme troškou vlažného mléka. Když kvásek nakyne, přidáme zbytek cukru, vejce, máslo, sůl, strouhanou pomerančovou kůru a zbytek mléka. Zaděláme těsto a necháme zkynout.
Těsto rozdělíme na polovinu. Z jedné části vyválíme obdélník, potřeme nutelou a zarolujeme. Stejně pokračujeme i s druhou částí. Roládky dáme do chladna, aby se lépe krájely. Po ztuhnutí roládu podélně rozkrojíme, zamotáme v cop a konce spojíme. S druhým dílem postupujeme stejně. Z druhého copu jsem udělala věnec.
Potom necháme ještě 1/2 hodiny nakynout a pečeme na plechu s pečícím papírem v troubě vyhřáté na 180°C cca 15 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání