23 února 2018

Křehký závin s jablky a brusinkami

Rozpis těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 50 g strouhaných ořechů
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 120 g zakysané smetany
  • špetka soli
Náplň:
  • 500 g nakrájených jablek
  • 1 vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • 4-5 lžic strouhaných ořechů
  • 50 g sušených brusinek
  • bílek na potření
  • cukr moučka na posypání
Postup:
Z mouky, cukru, špetky soli, jemně mletých ořechů, másla, žloutku a zakysané smetany připravíme hladké těsto. Zabalíme do fólie a na 30 minut uložíme do chladničky.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kousky. Můžeme je pokapat citronem, aby nezhnědla. Těsto rozdělíme na 2 díly a můžeme si nechat i malý kousíček těsta na dozdobení. Z každého dílu vyválíme tenký plát a pod jablka nasypeme mleté ořechy. Jablka posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, drobně pokrájenými brusinkami a vytvarujeme závin. Stejně pokračujeme i druhým dílem. Přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem, dozdobíme vykrojenými srdíčky a ty také potřeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 35 minut. Před podáváním můžeme pocukrovat.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání