12 března 2017

Kynutá bábovka se švestkami


Rozpis:
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 125 g másla
  • 150 ml mléka
  • 1 velké vejce
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička strouhané kůry z citronu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 velký švestkový kompot bez pecek
  • skořicový cukr
Postup:
Do mísy dáme mouku a cukry, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zalijeme troškou vlažného mléka z odměřeného množství a necháme vzejít kvásek. Zbytek mléka zahřejeme a rozpustíme v něm máslo. Vlažné mléko s máslem nalijeme do mísy na kvásek, přidáme vejce, sůl a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme cca 45 minut na teplém místě zkynout.
Z těsta vyválíme na pomoučněném vále plát cca 50x40 cm. Na kraji těsta poklademe okapanými švestkami, posypeme skořicovým cukrem, zavineme, aby byly švestky zakryty, poklademe druhou řadou švestek a opět zavineme. Pokud nám zbydou švestky, můžeme po opětovném zavinutí poklást ještě jednou řadou. Nakonec zavineme, aby byly švestky opět zakryté. Roládku přeneseme do vymazané a vysypané bábovkové formy švem nahoru a necháme cca 10 minut nakynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 35-40 minut.
Množsví, uvedené v rozpisu, je vhodné pro větší bábovkovou formu




Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání