09 února 2017

Bramborová roláda s povidly a mákem

Rozpis těsto:
  • 700 g vařených brambor
  • 120 g krupice (nejlépe špaldová)
  • 125 g polohrubé mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 2 rovné lžičky soli
Ostatní ingredience:
  • 100 g povidel
  • 20 g strouhaného perníku
  • 20 g rozinek
  • 40 g pokrájených mandlových lupínků
  • 30-50 g mletého máku
  • 50 g rozpuštěného másla
  • cukr moučka na posypání
  • mouka na vyvalování těsta
Postup:
Nejprve si připravíme náplň - povidla smícháme s perníkem, rozinkami a mandlemi.
Vychladlé brambory, které jsme si předem uvařili ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Na vále je zasypeme krupicí, polohrubou a hladkou moukou, přidáme žloutky a osolíme. Zaděláme a vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly a z každého ihned vyválíme obdélníkový plát silný cca 5mm. Pláty potřeme náplní a stočíme jako roládu. Vaříme 25 minut v parním hrnci nebo v kastrolu s vodou zabalené do ubrousku a konce zavázané provázkem.
Potom rolády vyjmeme a necháme nepatrně zchladnout. Nakrájíme na tenké plátky, obalíme v máku a rozdělíme na talíře. Mírně posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Ihned podáváme - nejchutnější je teplá.
Povidla jsem použila domácí hustá a nemusela jsem použít perník na zahuštění.
Inspirace: Sladká první republika - kuchařka.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Přání